latinica  ћирилица
12/03/2016 |  08:24 ⇒ 15:40 | Autor: RTRS

Obilježavanje dvije decenije od egzodusa sarajevskih Srba (FOTO/VIDEO)

U Bijeljini se obilježava 20 godina od egzodusa Srba iz Sarajeva. U Manastiru Svete Petke služena je liturgija.
Bijeljina - parastos - Foto: RTRS
Bijeljina - parastosFoto: RTRS

Biće održana i akademija na kojoj će se govoriti o tragediji sarajevskih Srba kojoj će prisustvovati i predsjednik RS Milorad Dodik.

Iseljavanje 120 hiljada Srba iz Ilijaša, Vogošće, Hadžića, Ilidže, Rajlovaca, Grbavice počelo je u januaru 1996. i trajalo je cijeli mart.

Odoljeli su udarima 36 bošnjačko-hrvatskih ofanziva, pa i NATO, ali nakon što je iz Dejtona stigla vijest da će teritorija tada Srpskog Sarajeva pripasti Federaciji, nisu željeli da prihvate bošnjačku vlast.

Nakon egzodusa, dio raseljenih Srba iz Sarajeva novi život počeo je u Istočnom Sarajevu a dio u Bijeljini.

U Bijeljini je pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske počelo obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva. U Manastiru Svete Petke Svetu arhijerejsku liturgiju je služilo nekoliko vladika, a u toku je parastos poginulim borcima sarajevske regije u proteklom otadžbinskom ratu.

Obilježavanju 20 godina od egzodusa prisustvovaće predsjednik Dodik i najviši zvaničnici RS. U 14 časova u Centru za kulturu biće održana akademija koju će prenositi naša televizija.

Sjećanja svih onih koji su napustili ognjišta i nakon 20 godina veoma su bolna.

“U mom naselju 1000 stanovnika je bilo, sad nema niko. Od tih 1000 je 7% poginulo, što žena što muškaraca, što boraca i tako dalje“, kaže Momčilo Bugas.

Na obilježavanje 20. godišnjice egzodusa Srba u Bijeljinu su došli i oni koji žive i u drugim gradovima Srpske. Simo Radić živi u Doboju.
“Mi znamo zbog čega smi izašli. Izašli smo zbog Republike Srpske i mi se s tim ponosimo, tako da kad samo na to pomislimo smatramo da naša borba nije bila uzaludna i da sam ja danas kao penzioner vrlo zadovoljan“, kaže Radić.

Zajedno sa svojim sugrađanima sarajevsku regiju napustio je i dugogoduišnji rukovodilac Vazduhioplovnog zavoda “Orao“ Milan Prica koji se sa svojim kolegama angažovao da spase fabrike, svjestan da će doći vrijeme kada će svim ovim ljudima biti neohodno obezbijediti posao.

“Došli smo ovamo, mi u Bijeljinu, neko negdje, rasuli se. To je tuga sarajevskih Srba, inteligencija je otišla na razne strane naše jezgro se izgubilo, nisam zadovoljan kako se sve to odvija, kako je dat značaj ovome, politika je radila svoje, prepušteni smo bili sami sebi i ko se uspio snaći, uspio je“, izjavio je Prica.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji u manastiru Svete Petke prisustvovao je i prvi predsjednik Narodne skupštine RS Momčilo Krajišnik koji smatra da je velika odgovornost međunarodne zajednice za egzodus sarajevskih Srba.

“Tada je bilo puno nepovjerenja, puno nepoznanica, i na kraju krajeva to se poslije ispostavilo vrlo je teško bilo nekome kad su smocije bile i na jednoj i drugoj strani da ostane u okruženju gdje je manjina, tako da će ostati uvijek dilema da li smo trebali otići ili ostati. Sigurno da je šteta velika što smo otišli ali mnoge stvari morale su se desiti, tako da se i to moralo desiti“, smatra Krajišnik.

Obilježavanje 20 godina od egzodusa Srba s područja Sarajeva organizuje sa na inicijativu Udruženja građana “Prijatelji Ilijaša“ koje je u manastiru Svete Petke u Bijeljini podiglo spomenik poginulim saborcima čiji posmrtni ostaci počivaju daleko od zavičaja.

U 14 časova u Centru za kulturu “Semberija“ biće održana akademija nakon koje će se prikazati dokumentarni film o sarajevskom egzodusu autora Dragana Elčića pod nazivom “Sarajevski egzodus-tri tačke na mir“.