latinica  ћирилица
14/03/2016 |  17:04 | Autor: SRNA

Golićeva pozdravila inicijativu ruskih partnera

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić upoznala je zamjenika direktora Holdinga "Bezbjednost od žive" iz Krasnodara u Rusiji Irinu Minjenko sa zakonodavstvom Republike Srpske u oblasti upravljanja otpadom i pozdravila namjeru da taj holding ulaže u Republiku Srpsku.

Golićeva je navela da u Republici Srpskoj još ne postoji postrojenje za upravljanje opasnim otpadom te izrazila zadovoljstvo zbog inicijative ruskih partnera, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Pozdravljamo svaku investiciju u proizvodne djelatnosti u Republici Srpskoj, jer to znači i otvaranje novih radnih mjesta", rekla je Golićeva.

Ona je ruske partnere upoznala i sa jednošalterskim sistemom registracije privrednih subjekata, kao i sa mogućnostima poslovanja po principu privatno-javnog partnerstva.

Irina Minjenko je Golićevu upoznala sa namjerama ruskog Holdinga da svoje poslovanje proširi i u Republici Srpskoj i da napravi efikasno postrojenje za upravljanje opasnim otpadom.

"Mi imamo bogato iskustvo rada u oblasti zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, koje naša kompanija želi da primijeni u Republici Srpskoj", rekla je Minjenko.

Ona je prenijela da je namjera da se formira potpuno funkcionalno preduzeće za zaštitu životne sredine, čija bi osnovna djelatnost bila sakupljanje, transport, skladištenje i tretman opasnog otpada iz proizvodnje, uz dobijanje različitih vrsta energenata i drugih ekološki prihvatljivih nusproizvoda, koji se mogu koristiti u različitim oblastima.

Holding "Bezbjednost od žive" bavi se upravljanjem ukupno 361 vrste opasnog otpada na ekološki prihvatljiv način, a posjeduje i sopstvenu proizvodnju ambalaže specijalne namjene za različite vrste opasnog otpada.