latinica  ћирилица
16/03/2016 |  15:19 | Autor: SRNA

Crna Gora: U mesnim prerađevinama opasna bakterija "listerija"

Više proizvodnih objekata u Crnoj Gori dobilo je privremenu zabranu rada zbog prisustva bakterije "listerija" u mesnim prerađevinama, poput "njeguške kobasice" i "sudžuka", saopštila je crnogorska Uprava za inspekcijske poslove.
Bakterija (ilustracija) -
Bakterija (ilustracija)

Zbog prisustva ove bakterije u mesnim prerađevinama privremeno je zabranjen rad proizvodnim objektima "Primato P" iz Danilovgrada, "Velmont" iz Podgorice i klanici sa preradom "Burko" iz Bijelog Polja, navodi se u saopštenju.

Proizvodi su stavljeni van prometa i kod proizvođača i u maloprodaji dok se ne obave potrebne analize.

Nalaz je u spornim proizvodima pokazao prisustvo bakterije "listerija" koja može dovesti do gnojnog meningitisa, meningoencefalitisa, encefalitisa, endokarditisa, dodaje se u saopštenju.

Simptomi uzrokovani ovom bakterijom manifestuju se glavoboljom, ukočenim vratom, visokom temperaturom, povraćanjem, gubitkom ravnoteže, a kod težih slučajeva mogu se pojaviti poremećaji svijesti, konvulzije i paraliza mišića.

U prva dva mjeseca ove godine je, nakon utvrđenih nepravilnosti u maloprodajnim objektima, uništeno 162,5 kilograma mesa.

"Razlozi uništavanja mesa bili su senzorske promjene, nepropisne deklaracije i zamrzavanje svinjskog i jagnjećeg mesa u maloprodaji", navedeno je u saopštenju.