latinica  ћирилица
16/03/2016 |  15:54 ⇒ 18:54 | Autor: SRNA

Sastanak princa Čarlsa sa patrijarhom Irinejom

Britanski princ Čarls sastao se sa Njegovom svetosti patrijarhom srpskim Irinejom u beogradskoj Patrijaršiji, a učestvovao je i u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice u Konaku kneginje Ljubice.
Princ Čarls kod patrijarha Irineja - Foto: TANЈUG
Princ Čarls kod patrijarha IrinejaFoto: TANЈUG

Princ Čarls posjetio je Patrijaršijsku kapelu Svetog Simeona Mirotočivog, a predstavnici Srpske carske lavre manastira Hilandar na Svetoj Gori upoznali su ga o toku obnove ove svetinje postradale u požaru 2004. godine.

Poslije međureligijskog dijaloga, muftija Јusufspahić izjavio je za "Blic" da su učesnici sastanka sa princom Čarlsom razgovarali o tome da ljudi u Srbiji mogu da žive zajedno u "bogoljublju i čovekoljubivosti".

Rabin Isak Asiel rekao je da je sastanak sa princom bio lijep i u šali konstatovao da je muftija najviše pričao, dok su u drugom dijelu razgovora pričali patrijarh Irinej i princ Čarls i da je bilo riječi o Kosovu.

Princ Čarls je, prema njegovim riječima, pitao patrijarha kakvu poruku da prenese po povratku u Veliku Britaniju, na šta mu je patrijarh rekao da sam procijeni šta da kaže.

Rabin je, takođe, rekao da religija nije problem u Srbiji i da je to mogao da vidi iz načina komunikacije njih trojice.

Britanski princ je zatim posjetio Spomen-hram Svetog Save na Vračaru, gdje ga je dočekao vikar patrijarha Irineja, episkop toplički Arsenije.

Supruga britanskog princa Kamila, vojvotkinja od Kornvola, posjetila je danas Dom za djecu u Zvečanskoj, gdje se susrela sa predstavnicima UNICEF-a i Fondacije Novak Đoković.

Britanskog princa Čarlsa danas su u kraljevskom dvoru na Dedinju ugostili princ Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina.

Princ Aleksandar poklonio je članu britanske kraljevske porodice ikonu Svetog Đorđa, zaštitnika Engleske, kao i vina iz porodične vinarije Karađorđevića i iz oplenačke regije.

Princeza Katarina spremila je na dar vojvotkinji od Kornvola Kamili srpski ručno rađeni šal i torbu, prenose beogradski mediji.

Dvije kraljevske porodice povezane su rodbinskim i kumovskim vezama. Britanska kraljica Elizabeta, majka princa Čarlsa, bila je kuma na krštenju princa Aleksandra, zajedno sa svojim ocem britanskim kraljem DŽordžom Šestim.