latinica  ћирилица
17/03/2016 |  14:00 ⇒ 18/03/2016 | 11:08 | Autor: Večernje novosti

Novi istorijski fakti: Film "Pakao Nezavisne države Hrvatske"

Dokumentarni film "Pakao Nezavisne Državne Hrvatske", snimljen u produkciji Muzeja žrtava genocida u Beogradu, biće prikazan danas u Domu Vojske u 18 časova.
Ustaše (arhivska slika) -
Ustaše (arhivska slika)

Dokumentarni film "Pakao Nezavisne Državne Hrvatske", snimljen u produkciji Muzeja žrtava genocida u Beogradu, biće prikazan danas u Domu Vojske u 18 časova. Ovaj dokumentarac sadrži do sada nepoznate činjenice o zločinu nad Srbima u Hrvatskoj tokom Drugog svjetskog rata.


Ovaj istorijski važan film režirao je Dragan Ćirjanić. Scenarista, direktor muzeja dr Veljko Đurić Mišina, objašnjava da je film, koji traje 88 minuta, podijeljen u dva dijela - prvi prikazuje istorijat ustaške ideologije i odnos prema srpskom narodu, a drugi govori o sudbini srpske djece u ustaškim logorima i akciji Diane Budisavljević kako bi ih spasla.

- Film prikazuje istorijat ideje o falsifikatima hrvatske povijesti na osnovu srpske istorije - ocjenjuje Đurić. - Na poseban način daje neke nove činjenice o stradanju Srba u NDH, dokumentujući do sada nepoznatim snimcima, fotografijama i spisima. O ovoj temi prvi put je snimljen film bez ideologije i primjesa bratstva i jedinstva.

Filmska priča počinje sa 1710. godinom i nastavlja se preko ilirizma, pravaša, Banovine Hrvatske i ustaškog pokreta, pa do zločina NDH nad Srbima, Јevrejima i Romima. Razrađene su teme: Aprilski rat 1941. godine, raspad Kraljevine Јugoslavije, proglašenje NDH, sabirni i koncentracioni logori...