latinica  ћирилица
18/03/2016 |  12:20 ⇒ 12:22 | Autor: B92

Namirnice koje ne bi trebalo stavljati u zamrzivač

Iako je mogućnost zamrzavanja hrane nekada veoma korisna, neke namirnice jednostavno ne bi trebalo stavljati u zamrzivač.
Hrana - Foto: telegraph
HranaFoto: telegraph

Evo liste namirnica za koje Huffington Post upozorava da je opasno zamrznuti.

1. Јaja

Mogla bi da napuknu i tako omoguće ulazak bakterija.

2. Neko voće i povrće

Na primjer, lubenica i krastavci. Svako voće i povrće koje previše promeni strukturu i boju nakon odmrzavanja uopšte ne bi ni trebalo da se stavlja u zamrzivač.

3. Sir

Izgubiće na obliku i strukturi.

4. Ostali mliječni proizvodi

Јogurt, pavlaka, mlijeko... Mlečni proizvodi uglavnom nisu prijatelji zamrzavanja.

5. Začini

Smrznuti začini gube na ukusu i teksturi onda kada ih odmrznete, pa gube svoju funkciju i hranljivu vrijednost. Takođe, mogli bi da dobijete i drugačiji, uglavnom 'odvratan' okus.

6. Pohovana hrana

Ako zamrznete pohovanu hranu, ono što je nekad bilo fino i hrskavo pretvortće se u nešto bljutavo. Izgubiće i na ukusu, tako da je bolje da je pohujete onda kada i mislite da je konzumirate.

7. Začinjeni prelivi

Njih je najbolje koristiti kada su svježi, a kada ih jednom zamrznete, više neće imati uopšte isti ukus. Na primjer, ako zamrznete majonez, odvojiće se neki sastojaci, poput ulja i jaja, i sve će završiti kao neka čudna neupotrebljiva tečnost.

8. Krompiri

Osim ako se radi o inače fabrički ili domaće zamrznutim krumpirićima (pomfritu), krumpiri će loše reagovati na zamrzavanje. Mogu postati vodenasti, mekani, i privući bakterije.

9. Skuvana tjestenina

Neke se testenine mogu čuvati zamrznute prije kuvanja, ali generalno ćete, ako zamrznete skuvanu tjesteninu, poslije dobiti neku čudnu masu vodenastog i nejestivog tijesta.