latinica  ћирилица
18/03/2016 |  17:24 ⇒ 21:09 | Autor: TANЈUG

Orepić tek na zahtjev policije predao dokumenta iz "Oluje"

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić tek na zahtjev policije predao je mapu za vojno policijsku akciju Oluja tokom koje je iz Hrvatske protjerano više od 200.000 Srba, za koju je, inače, bilo zainteresovano Haško tužilaštvo, piše zagrebački Dnevnik.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Orepić je, piše list, navodno skrivao dio "topničkih dnevnika" na kojima je insistiralo Haško tužilaštvo.

U javnosti je, kako se navodi, procurio dokument koji svjedoči da je jedan od dokumenata, mapa Operativne grupe Sinj, sačinjena za operaciju "Oluja", pronađen kod Orepića.

Navodno je Orepić tek na zahtjev policije predao mapu, rekavši da ga je držao kod kuće kao suvenir i nije ga predao policiji.

Orepićevo objašnjenje navodno je tada bilo da nije pratio vijesti i nije bio informisan o potrazi za dokumentom koji je posjedovao.

Ta akcija je počela 4. avgusta 1995. ofanzivom hrvatske vojske, policije i HVOe na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu. Dan kasnije, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu. U operaciji je učestvovalo 138.500 pripadnika hrvatske vojske, MUP-a i HVO.

Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo. Kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima su preko područja pod kontrolom Srba u zapadnoj i sjevernoj BiH krenule ka Srbiji.