latinica  ћирилица
23/03/2016 |  14:15 ⇒ 21:53 | Autor: SRNA

Linta: Netačno da Zagreb želi prijateljske odnose sa Srbijom

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra netačnom tvrdnju hrvatskog ministra spoljnih poslova Mire Kovača da Hrvatska sa Srbijom želi da ima prijateljske i partnerske odnose.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

"Većina hrvatskih političkih stranaka ima neprijateljski stav prema Srbiji i on će se ispoljavati sve više kako se Srbija bude približavala EU tako što će postavljati nove zahtjeve", istakao je Linta u saopštenju.

On kao jedan od dokaza navodi činjenicu da Hrvatska u Evropskom parlamentu ima svoju delegaciju koja inicira rezolucije protiv Srbije ili pokušava kroz izvještaje o napretku Srbije prema EU da uslovljava Srbiju.

Linta smatra netačnom i izjavu hrvatskog ministra spoljnih poslova da je Hrvatska sprovela reforme i da će to zahtijevati od Srbije.

"Јasno je kao dan da Hrvatska nije učinila nikakav pomak u oblasti suđenja za ratne zločine i govora mržnje prema srpskoj nacionalnoj zajednici, kao i poštovanja ljudskih i nacionalnih prava Srba", naveo je Linta.

Hrvatsko pravosuđe je, ističe Linta, etnički motivisano jer se ne procesuiraju nalogodavci i počinioci ratnih zločina nad srpskim civilima i zarobljenicima, niti lica koja šire mržnju i podstiču na nasilje prema preostalim Srbima u Hrvatskoj.

Osim toga, napominje Linta, Hrvatska nije vratila u svoj pravni sistem odredbu kojom bi obavezala državu da isplati naknadu štete za uništenu srpsku imovinu u terorističkim akcijama u nizu hrvatskih gradova tokom rata.

"Tragična je činjenica da Hrvatska 14 godina uporno odbija da primijeni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine koji garantuje zapošljavanje Srba u javnom sektoru i ravnopravnu upotrebu ćirilice i srpskog jezika", kaže Linta.