latinica  ћирилица
24/03/2016 |  07:59 ⇒ 17:57 | Autor: SRNA

Godišnjica NATO bombardovanja: Dodik i Vučić spustili vijence sa Varvarinskog mosta (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić spustili su vijence u Veliku Moravu, sa mosta u Varvarinu, gdje se održava centralna državna komemorativna ceremonija povodom Dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.
Vučić i Dodik položili vijence sa Varvarinskog mosta - Foto: TANЈUG
Vučić i Dodik položili vijence sa Varvarinskog mostaFoto: TANЈUG

Centralna državna komemorativna ceremonija povodom Dana sjećanja na žrtve NATO agresije počela je kod Spomenika poginulim građanima na Varvarinskom mostu, a po jednu ružu spustili su u Veliku Moravu i članovi porodica deset stradalih Varvarinaca.

Komemoracija je počela tačno u podne kada su se oglasila crkvena zvona i služen pomen nastradalima, a potom je intonirana himna Srbije i oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Varvarin: Centralna državna komemoracija (foto: RTRS)

Skupu su prisustvovali i predsjednik parlamenta Srbije Maja Gojković, ministri u Vladi Srbije, te ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić.

Komemoraciji su prisustvovali preživjeli, porodice žrtava, predstavnici Vojske, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, diplomatskog kora i veliki broj građana Rasinskog okruga.

Dodik i Vučić u Varvarinu (foto: Tanjug)

Na praznik posvećen Svetoj Trojici bombarderi iz njemačkih jedinica NATO-a 30. maja 1999. godine projektilima su srušili most preko Zapadne Morave i tada ubili deset, a teško ranili 17 ljudi.

Sanja Milenković je najmlađa varvarinska žrtva, koja je bila jedan od najtalentovanijih mladih matematičara na svijetu, a imala je samo 15 godina.

Јoš nema odgovora na pitanje zašto je lokalni most u Varvarinu postao legitimna meta za NATO u nedjelju, na veliki vjerski praznik Svete trojice i pijačni dan, kada je u 13.00 časova sa četiri projektila bombardovan most na Velikoj Moravi.

Mnogi ljudi su nastradali u drugom naletu bombardera, kada su potrčali da pomognu povrijeđenima.

U Srbiji se danas komemorativnim skupovima i polaganjem vijenaca obilježava 17 godina od agresije NATO-a na SR Јugoslaviju, a vijence na spomenicima vojnim i civilnim žrtvama položili su predstavnici državnih institucija, Vojske, lokalnih vlasti, udruženja i građani.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je u Beogradu položio vijenac na spomenik pripadnicima Gardijske brigade Srbije i pacijentima Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović" Dedinje, stradalim prilikom NATO bombardovanja 1999. godine.

Vijenac na mjesto stradanja vojnika Gardijske brigade i pacijenata KBC "Dragiša Mišović" položio je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na stradale u NATO agresiji, ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević položio je vijenac kraj Spomenika palim borcima u ratovima od 1990. do 1999. godine u Prokuplju.