latinica  ћирилица
25/03/2016 |  09:41 ⇒ 10:02 | Autor: SRNA

Zločinci iz Sijekovca i dalje na slobodi

Brojni dokazi i svjedoci, ni nakon 24 godine, nisu doveli do osude hrvatskih vojnih i političkih zvaničnika zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima u Sijekovcu, kod Broda, 1992. godine, kada je brutalno ubijeno 46 srpskih civila.
Sijekovac (foto: www.srpskinacionalisti.com) -
Sijekovac (foto: www.srpskinacionalisti.com)

Načelnik opštine Brod Ilija Јovičić uvjeren je da će počinioci zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu konačno biti izvedeni pred lice pravde i procesuirani.

"Bila bi velika nepravda i presedan da poubijaju ljude, da se, otprilike, zna ko je to počinio, a da za to niko ne bude procesuiran i da ne odgovara", navodi Јovičić.

On ukazuje da je za ovaj zločin "bilo nekih simboličnih presuda, ali to nikada nije urađeno na način kako se to pravno očekuje i kako bi to stvarno trebalo".

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić naglašava da u slučaju ratnih zločina nad Srbima na području Sijekovca, Broda, Posavine, Mrkonjić Grada i mnogih drugih mjesta niko važan ne odgovara.

"Јedino Srbi odgovaraju za zločine pred domaćim i međunarodnim sudovima", napominje Miletić.

Miletić ističe da "pravda po mišljenju jačeg", izgleda, jedino vrijedi za Srbe, ali nikako za ostale narode.

"Ako Mrkonjić Grad i Brod, kao opštine, nemaju pravo da podnesu tužbe za zločine počinjene nad Srbima protiv Hrvatske, s pravom se postavlja pitanje zašto ništa po tom osnovu ne preduzima Tužilaštvo BiH", pita Miletić.

Predsjednik Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda Marko Grabovac smatra da institucije vlasti Srpske i BiH moraju imati za prioritet podizanje tužbe protiv Republike Hrvatske za zločine počinjene nad Srbima na području opštine Brod i Posavine.

"Republika Hrvatska je tada sa svojom regularnom vojskom izvršila agresiju i teške zločine nad Srbima na području opštine Brod i Posavine, zbog čega se pred licem pravde moraju naći naredbodavci i izvršioci ovih zločina", navodi Grabovac za Srnu.

On kao prve izvršioce zločina nad Srbima u Sijekovcu navodi imena Ante Prkačina iz Slavonskog Broda, te Zemira Kovačevića i Nijaza Čauševića zvanog Medo.

"Za ove zločine po komandnoj odgovornosti najodgovorniji su ljudi koji i danas slobodno žive i kreću se u Hrvatskoj i BiH i tu činjenicu ne smijemo nikako prikrivati i stavljati `pod tepih`", ističe Grabovac.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić podsjeća da je Savez ustupio ogromnu dokumentaciju sa dokazima o zločinima počinjenim nad Srbima u Sijekovcu, Posavini, Mrkonjić Gradu bivšem glavnom tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte, Tužilaštvu BiH, Tužilaštvu Hrvatske i Specijalnom tužilaštvu za ratne zločine Srbije.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u subotu, 26. marta, biće obilježeno stradanje Srba u Sijekovcu 1992. godine.

Regularne snage Hrvatske sa paravojnim muslimansko-hrvatskim formacijama iz tadašnje Republike BiH izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević - ubijeni su očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žene, djeca i starci, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i Crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Dokazni materijal o ovim zločinima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, dok je Haški tribunal ovaj predmet 2006. godine ustupio Tužilaštvu BiH.

Ivo Јosipović bio je prvi hrvatski predsjednik koji je nakon rata posjetio Republiku Srpsku i poklonio se srpskim žrtvama u Sijekovcu.