latinica  ћирилица
27/03/2016 |  12:10 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Lazanski: Novi detalji o Markalama i Srebrenici tope stereotipe srpske krivice

Vojno-politički analitičar Miroslav Lazanski izjavio je Srni da je stereotip o Srbima kao dominantnim krivcima za rat u BiH jak, ali da se on "lagano topi" nakon presude prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću i novim detaljima koji su izrečeni o Srebrenici i Markalama.
Miroslav Lazanski - Foto: RTRS
Miroslav LazanskiFoto: RTRS

Reagujući na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je iznenađen navodima u presudi prvom predsjedniku Rapublike Srpske Radovanu Karadžiću da je takozvana Armija BiH gađala vlastite teritorije i pozicije UN, Lazanski je rekao da je godinama unazad jasno da su Markale predmet velike manipulacije.

"Sudija Melvik Berd, koji je izdvojio mišljenje u Tribunalu da su Bošnjaci sami gađali Markale i da Karadžić nije kriv za to je samo jedno u nizu mišljenja koje govori u prilog tome da iza zločina ne stoje Srbi", napomenuo je Lazanski.

On je podsjetio da je ukrajinski oficir, koji je odmah nakon granate došao na mjesto zločina, konstatovao da "nešto nije u redu", a da su izvještaj i stručno mišljenje o Markalama stajali zatvoreni u ladici /tadašnjeg generalnog sekretara UN/Butrosa Galija i da ga nisu vidjeli stalni članovi Savjeta bezbjednosti UN.

"U večeri nakon granatiranja Markala francuski TV kanal `Prva` je u svom prvom izveštaju javila da su muslimani, po svemu sudeći, gađali po svojim ljudima, ali je taj izveštaj posle povučen. I francuski premijer tog vremena dao je izjavu da je reč o nameštaljci i da nije slučaj da su Srbi bombardovali sarajevske civile", rekao je Lazanski.

Prema njegovim riječima, indikativno je i to što je američka kompanija MPRI, koja je organizovala ratove od Hrvatske do Kosmeta, posjedovala preciznu maketu sarajevskih Markala.

Lazanski je istakao da nijedna komisija do sada nije utvrdila da je projektil koji je ubio civile na sarajevskoj pijaci doletio sa srpskih položaja.

"Ta mina je bila potrebna. Markale su bile potrebne da bi se direktno zabranilo letenje srpske avijacije iznad BiH", smatra Lazanski.

On je dodao da javnost zaboravlja da Sarajevo nije bilo običan grad, nego vojni garnizon sa vojnim jedinicama takozvane Armije BiH.

"Svakako žalimo civilne žrtve i svaki zločin je za osudu, ali mislim da se uloga grada Sarajeva kao vojnog garnizona zanemaruje", istakao je Lazanski.

On je naglasio da je činjenica da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da je on predimenzioniran.

"Јoš uvijek je taj stereotip o Srbima kao krivcima jak, ali se legano topi. Vidite šta je pisao bečki `Standard` o Srebrenici prekjuče. O Srebrenici i onom što se tamo dešavalo na objektivniji način pisali su ovih dana i neki švedski, pa čak i jedan japanski list", rekao je Lazanski.

On je naglasio da je pristalica toga da se o zločinu treba raspravljati i da je najgore uzeti stvari za gotovo i na onaj način kako su u prvom času prikazani.

"Najisplativija uloga u tragičnom ratu u BiH je pozicija žrtve. Kada uzmete poziciju žrtve, kao što je to učinila muslimanska strana, onda vam je sve dozvoljeno. Ne kažem da oni nisu nastradali, ali kada uzmete ukupan broj nastradalih u BiH, onda procentualno broj stradalih Bošnjaka odgovara njihovoj zastupljenosti u prijeratnom broju stanovnika", zaključio je Lazanski.