latinica  ћирилица
28/03/2016 |  18:48 | Autor: SRNA

"Simon Vizental" osudio skandiranje ustaškog pozdrava u Osijeku

Direktor Centra "Simon Vizental" iz Јerusalima Efraim Zurof osudio je skandiranje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" tokom nedavne prijateljske fudbalske utakmice između Hrvatske i Izraela u Osijeku, kao i to da niko od nadležnih, uključujući hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, nije pokušao da preduzme mjere protiv onih koji su uzvikivali sporni slogan.
Efraim Zurof - Foto: TANЈUG
Efraim ZurofFoto: TANЈUG

Zurof je pozvao nadležne da sankcionišu navijače koji su učestvovali u ovom incidentu, ističući da su hrvatski navijači ovakvim ponašanjem pokazali da se identifikuju sa ustaškim režimom koji je tokom Drugog svjetskog rata počinio masovna ubistva na hiljade nevinih Srba, Јevreja i Roma.

"Skandiranje `Za dom spremni` pokazuje očiglednu podršku državi čija je vlada organizovala masovna ubistva stotina hiljada pripadnika manjina i političkih protivnika", naveo je Zurof.

On kaže da je sramota za Hrvatsku što ni članovi Hrvatskog fudbalskog saveza, ni ministar sporta Predrag Šustar, nisu pokušali da zaustave takvo skandiranje, prenosi portal "Indeks".

Tokom utakmice fudbalskih reprezentacija Hrvatske i Izraela, odigrane 23. marta, stadionom u Osijeku odjekivao je zloglasni ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Ovo je drugo upozorenje Zurofa hrvatskoj vladi za manje od dva mjeseca.

Početkom februara Zurof je pozvao hrvatsku Vladu da odmah smijeni ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je rekao da je antifašizam floskula.

"`Vizental centar` šokiran je imenovanjem fašiste Zlatka Hasanbegovića na čelo ministra kulture u Hrvatskoj i zahtijeva njegovu smjenu", naveo je tada Zurof.

On je apelovao da hrvatska Vlada zamijeni Hasanbegovića osobom koja je prikladnija za vođenje Ministarstva kulture, osobom koja, kako je naveo, neće sramotiti zemlju pred cijelim svijetom.