latinica  ћирилица
28/03/2016 |  19:55 | Autor: RTS

Eksperimentalna vakcina protiv denga groznice potpuno efektivna

Eksperimentalna vakcina protiv denga groznice, TV003, pokazala se efektivnom kod svih pacijenata koji su učestvovali u kliničkim ispitivanjima na američkom Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Tokom ispitivanja, 21 pacijent vakcinisan je sa TV003, dok je 20 primilo placebo. Šest mjeseci kasnije vratili su se da namjerno budu inficirani blagim oblikom denga groznice tipa 2.

Svaki od 21 člana grupe na kojoj je korišćena vakcina bio je zaštićen od groznice, dok su svih 20 pacijenata iz placebo grupe zaraženi. Modifikovana verzija ove vakcine sada se razvija u pokušaju da tretira virus zika.

TV003 je "živa" vakcina, odnosno, poput onih za morbile ili grip, i sadrži izuzetno oslabljen virus protiv koga je osmišljena da se bori. Trebalo bi da štiti od sva četiri tipa denga groznice.

Volonteri koji su je primili iskusili su samo blage efekte, poput manjih osipa, koji su jedva bili primjetni i nestali su u rasponu od pet do deset dana. Svi primaoci uspješno su razvili antitijela protiv denga groznice.

Virus denga groznice blizak je virusu zika, a glavni način njihovog prenošenja su komarci. Postoje četiri glavna serotipa denga groznice, odnosno soja koji se mogu razaznati po njihovim površinskim ćelijskim antigenima.

Denga virus rasprostranjen je u tropskim i suptropskim regionima, uključujući prostrane dijelove Afrike, Centralne i Јužne Amerike, Azije i Kariba.