latinica  ћирилица
29/03/2016 |  15:40 | Autor: SRNA

Svjedočenje o ubistvima Srba u Trnovu

U nastavku suđenja Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi za zločine nad srpskim civilima u Trnovu, svjedoci Tužilaštva BiH govorili su o tome kako su ubijeni njihovi roditelji i rođaci u ljeto 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Vinko Elez izgubio je majku Cvijetu u zbjegu u blizini Rogoja. Majka i otac Boško izbjegli su iz Trnova nakon napada snaga takozvane Armije BiH. On je saznao da je majka Cvijeta, koja je teško hodala, u jednom trenutku zaostala za grupom i da, za razliku od oca, nije uspjela da dođe do šumarka. Pogođena, ostala je da leži u blizini vrela između Visa i Rogoja.

"Pronašli smo njene posmrtne ostatke godinu dana nakon pogibije. Tijelo je bilo bez glave. Obdukcijom su potvrđeni tragovi nasilja, slomljene su joj obje potkoljenice. Sahranjena je u Trebečaju", rekao je Elez.

U zbjegu kod Visa oca je izgubila i Nada Golijanin. Ona je rekla da joj se majka uspjela spasiti, ali je otac ubijen u pucnjavi. Obdukcijom je utvrđeno da je poginuo od metka koji ga je pogodio u plećku, prenosi Birn.

U blizini tog mjesta, u pucnjavi je poginuo i otac Mire Knežević. Ona kaže da joj je majka zarobljena i da je sa ostalima prebačena u selo Dejčići.

"Tu su joj dali pismo za srpsku komandu u Kalinoviku. Neki vojnik joj je pokazao put i ona je pješke stigla do Kalinovika", rekla je Kneževićeva.

Svjedok Tužilaštva Mirsada Godinjak ispričala je da je pronašla obješenu komšinicu Savetu Vitković. Ona je rekla da su komšije pokopale Savetu u dvorištu kuće.

Ona je dodala da optuženog Edhema Godinjaka nije viđala u selu, te da je čula je on, nakon što se oporavio od ranjavanja, otišao u Split da izmjesti bolesnu ženu i djecu.

Godinjaka, Šarića i Bunozu optužnica tereti za učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Svjedok Tužilaštva Goran Golijanin govorio je o zasjedi u kojoj je izgubio oca, majku i tetka. U zasjedu su upali nakon što su iz Trnova preko Rogoja krenuli ka Kalinoviku da prevezu majku, ranjenu tog dana. On je rekao da je bio svjestan opasnosti, ali da su, ipak, krenuli ka bolnici. On je ispričao da je stajao na kamionu i vikao da voze ranjenika. Svjedok je rekao da je imao lovačku pušku.

"Na nas su zapucali sa obje strane. Tetak je vozio i nakon što je pogođen, kamion se survao u provaliju. Majka i on su odmah bili mrtvi. Јa sam bio prikliješten pod kamionom. Otac je pokušao da se izvuče, vikao je i krenuo uzbrdo. Čuo sam rafal i nakon toga ga više nisam čuo", rekao je svjedok koji se spasio nakon dva dana, kada su naišli pripadnici Vojske Republike Srpske.

Optuženi Mirko Bunoza rekao je da Golijanina poznaje od ranije, te da svjedok laže o svemu što priča, na što je upozoren od Sudskog vijeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. april.