latinica  ћирилица
29/03/2016 |  22:01 ⇒ 22:06 | Autor: SRNA

Doboj: Promovisana knjiga o stradanju Srba na Kosovu

U Doboju je večeras predstavljena knjiga "Doktor Toman" autora Slavka Nikića iz Beograda, koja rekonstrukcijom kidnapovanja načelnika Hirurške klinike prištinske bolnice Andrije Tomanovića prikazuje dio trgovine organima i krvlju 2.500 otetih Srba sa Kosova tokom rata 1998. i 1999. godine.
Doboj - promovisana knjiga o stradanju Srba na Kosovu - Foto: SRNA
Doboj - promovisana knjiga o stradanju Srba na KosovuFoto: SRNA

Penzionisani pukovnik MUP-a Srbije Slavko Nikić, kao svjedok i operativac u tadašnjim sukobima na Kosovu, u knjizi rekonstruiše još nerazjašnjenu sudbinu kidnapovanog doktora Andrije Tomanovića koji je prisiljen da obuči svoje kolege Albance u privatnoj bolnici u Tirani za vađenje organa i krvi otetim Srbima, ali i drugim nepodobnim licima.

Nikić, kako navodi, na osnovu činjenica i operativnih podataka rasvjetljava put kidnapovanog doktora koji je "zelenom ladom iz Kliničko–bolničkog centra u Prištini odvezen do Uroševca, odakle je vozilom sa oznakama UN prebačen do Skoplja, zatim do Tetova, pa do Tirane".

Autor se dobojskoj publici predstavio i knjigama "Nulta krvna grupa", "Komandantne ubice", "Јovana" i "Služba", u kojima imenuje i otkriva albanske zločince, te dokazuje njihove zločine.

Nikić kao krivce za još nerazjašnjenu sudbinu 2.500 kidnapovanih Srba, žrtava trgovine organima i krvlju, navodi čelnike službi državne bezbjednosti, vojske i policije tadašnje Јugoslavije, za koje ističe da su, u nastojanju da budu podobni, radili suprotno srpskim interesima.

Slavko Nikić iz Beograda do sada je napisao 14 knjiga u kojima je riječ o njegovom radu u MUP-u na poslovima suzbijanja narkomanije, pri čemu je i jedini preživjeli iz grupe operativaca.

Prvi primjerak knjige "Doktor Toman" Nikić je 1. oktobra prošle godine lično uručio generalu Ratku Mladiću u Hagu.

Promocija knjige "Doktor Toman" održana je u Umjetničkoj galeriji Doboj.