latinica  ћирилица
30/03/2016 |  15:32 ⇒ 15:33 | Autor: SRNA

Spomenko Gostić ne smije biti zaboravljen

Cilj dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" je da lik najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića i ono što je učinio za srpski narod i otadžbinu budu sačuvani od zaborava, rekao je autor filma Mile Savić.
Spomenko Gostić - Foto: RTRS
Spomenko GostićFoto: RTRS

- Naš Spomenko nije želio da napusti rodnu grudu, nego je odlučio da bude sa ljudima koji su branili svoje porodice, domove i vjekovna ognjišta - naveo je Savić.

On kaže da su ga Spomenkovo herojstvo, poštenje, predanost i ljubav prema svom narodu inspirisali za snimanje ovog dokumentarca. Napomenuo je da za emitovanje filma "Spomenko na vječnoj straži" postoji interesovanje i u Moskvi i Beču.

Premijera dokumentarnog filma trebalo bi da bude održana u ponedjeljak, 4. aprila, u banjalučkom Multipleksu Palas u 16.45 časova, a ulaz je besplatan.

Film je snimljen u saradnji sa Boračkom organizacijom Republike Srpske, a pretpremijerno je prikazan 20. marta u dobojskom Centru za kulturu, povodom obilježavanja 23 godine od Spomenkove pogibije.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević izjavio je na pretpremijeri da ovaj film predstavlja trajan zapis o najmlađem borcu VRS Srpske koji je dao život za otadžbinu i podsjetnik da su za opstanak na ovim prostorima ginuli i najmlađi.

Spomenko Gostić, petnaestogodišnjak koji je odbio ponudu da se skloni od ratnih strahota i koji je rame uz rame sa komšijama i prijateljima bio borac Vojske Republike Srpske, poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od svog sela Јovići na planini Ozren.

Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom zasluga za narod.