latinica  ћирилица
30/03/2016 |  16:12 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Obilježena 25. godišnjica Prve oklopne brigade VRS (VIDEO)

Služenjem parastosa za 180 poginulih boraca u banjalučkoj Kasarni "Kozara"obilježena je 25. godišnjica Prve oklopne brigade Vojske Republike Srpske koja je osnovana 31. marta 1991. godine.
Posthumna odlikovanja - Foto: RTRS
Posthumna odlikovanjaFoto: RTRS

Prije 25 godine, tadašnja 329. oklopna brigada nekadašnje ЈNA, čiju tradiciju baštini Prva oklopna, upućena je na svoj prvi zadatak - Plitvice. Borbeni put brigade trajao je 1808 dana. 

Od prvog do posljednjeg dana u redovima Prve oklopne brigade bio je i Davor Bamburac. Proboj koridora, kaže ostao mu je urezan kao najteža borba.

Branko Suzić, koji je 1993. teško ranjen i ostao bez vida, smatra da je ova brigada imala važnu ulogu u odbrani i stvaranju Republike Srpske. Njegove saborce, kaže Srpska ne smije da zaboravi.

-Njih 180 je bilo u našoj brigadi i svakako to je jedan dug koji treba da na ovaj način simbolično da obilježimo, istakao je Suzić.

Povodom godišnjice osnivanja ove brigade sutra u 19 časova u banjalučkom Domu penzionera biće održano prigodno druženje boraca i komandanata Prve oklopne brigade Vojske RS.