latinica  ћирилица
02/04/2016 |  13:26 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

"Karamarko odobrava rehabilitaciju ustaštva"

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta optužio je danas zamjenika predsjednika hrvatske Vlade Tomislava Karamarka da odobrava rehabilitaciju ustaštva.
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) - Foto: TANЈUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)Foto: TANЈUG

Linta je pozvao Karamarka da se, ako zaista želi dobre odnose sa Srbijom, odrekne proustaške politike ratnog zločinca Franje Tuđmana i kazni ratne zločince poput Vladimira Šeksa, Branimira Glavaša, Ante Gotovine, Mladena Markača i brojne druge koji su bili nalogodavci ili izvršioci zločina nad Srbima.

On je ocijenio da je skandalozna Karamarkova izjava da je hrvatski narod u akciji "Oluja" 1995. godine pokazao šta misli o "velikoj Srbiji".

"Nevjerovatno je da Karamarko javno hvali protjerivanje preko 220.000 Srba u hrvatskoj zločinačkoj akciji `Oluja` i krajiške Srbe povezuje sa idejom velike Srbije", naveo je Linta u saopštenju.

On je istakao da su Srbi u Hrvatskoj uzeli oružje u ruke 1991. godine da se brane od proustaškog režima Franje Tuđmana, čiji je cilj bio stvaranje hrvatske države bez ili sa što manje Srba, a ne zbog ideje velike Srbije.

Linta je upitao otkud pravo Karamarku da drži lekcije Srbiji, a istovremeno predsjednik Gradskog vijeća Vukovara Igor Gavrić iz HDZ-a u zanosu pjeva ustašku pjesmu kojom se slave poznati zločinci iz vremena NDH Јure Francetić i Rafael Boban.

"Naravno, da Igor Gavrić nije smijenjen jer Tomislav Karamarko odobrava rehabilitaciju ustaštva", naglasio je Linta.

On je ocijenio da je zbog toga HDZ i uzeo za koalicionog partnera proustašku Hrvatsku stranku prava Ante Starčević, na čijem je čelu Ivan Tepeš, aktuelni potpredsjednik Hrvatskog sabora i otvoreni sljedbenik zločinca Ante Pavelića.