latinica  ћирилица
04/04/2016 |  12:01 | Autor: B92

Suleman Ugljanin traži intervenciju UN, Dačić: To je besmisleno

Lider Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin traži intervenciju UN. Ivica Dačić kaže da je taj zahtjev besmislen i da je cilj destabilizacija Srbije.
Sulejman Ugljanin - Foto: POLITIKA
Sulejman UgljaninFoto: POLITIKA

Lider Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sulejman Ugljanin uputio je zahtjev Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija: da hitno i bez odlaganja u Sandžak pošalje međunarodne snage za sprečavanje konflikata i preduzme druge mjere za zaštitu bošnjačkog naroda u ovom dijelu Srbije, pišu "Večernje novosti".

Odluka da se pozovu snage UN donesena je pod okriljem noći, u subotu uveče, na vanrednoj sjednici BNV, održanoj u "krnjem" sastavu, jer na njoj nije bilo 17 odbornika liste "Za Bošnjake, Sandžak i muftiju". Oni tvrde da nisu konsultovani o tačkama dnevnog reda.

Vicepremijer Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić je za "Novosti" rekao da je zahtjev besmislen i da na to niko u svijetu neće reagovati:

"Mir i stabilnost u Srbiji nisu ugroženi. Ovo je očigledna i velika provokacija usmjerena na izazivanje destabilizacije zemlje", naveo je on.

Ugljaninovi zahtjevi za potpredsjednika vlade Srbije Rasima Ljajića nisu ništa novo i on smatra da Vlada Srbije na njih ne treba da reaguje:

"Ugljanin već 25 godina traži jedno te isto i od toga nema ništa. Čovjek je ostao zarobljen u devedesetim godinama. Zahtjevi su i tada bili besmisleni, a sada još više i završiće u nekoj kanti za smeće u kancelarijama EU i UN. Kada bi Vlada reagovala na ovakve besmislice, ne bi imala vremena ničim drugim da se bavi" poručio je Ljajić za "Novosti".