latinica  ћирилица
06/04/2016 |  09:36 | Autor: TANЈUG

Pretpremijera filma "Srbi na Krfu"

U Beogradu je sinoć pretpremijerno prikazan dokumentarni film "Srbi na Krfu - sto godina od Albanske golgote".
Dokumentarni film "Srbi na Krfu" - Foto: TANЈUG
Dokumentarni film "Srbi na Krfu"Foto: TANЈUG

Film "Srbi na Krfu - sto godina od Albanske golgote" prati kretanje srpske vojske prilikom povlačenja 1915/16 godine preko Albanije do grčkog ostrva Krf, njen oporavak i pripreme za oslobađanje Srbije u Prvom svjetskom ratu. Ovaj dokumentarni film autorke Slađane Zarić premijerno će biti prikazan na Krfu 18. aprila.

Filmska priča, potkrijepljena je dokumentima i arhivskim fotografijama savezničkih armija koje do sada nisu viđene, a činjenicama i emocijom dočarava jedno junačko vrijeme stradanja i vaskrsa srpske vojske.

Sinoćnu pretpremijeru organizovala su ministarstva odbrane i rada, zajedno sa Radio-televizijom Srbije, a ministar za rad i  socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da to nije priča o djeliću kratke istorije, već o jednom narodu, koji se pred nedaćama nije mijenjao.

Ministar je rekao da priča o Srbima na Krfu, njihovoj hrabrosti, vjernosti, držanju zakletve prije tačno 100 godina nije samo priča o tome, "već o jednom narodu, koji piše i čita na svom jeziku već više od 1.000 godina, o narodu, koji, gdje god da se nađe, ostavi iza sebe sjećanje i trajanje vrijedno pomena, vrijedno ponavljanja".

- Nemojte da mislite da je ovo zaleđeni dio srpske istorije, na jednom ostrvu, ovo je priča o jednom narodu, koji se pred nedaćama nije menjao, koji je vodio ratove koje nije ni tražio ni želio, koje nije mogao da izbjegne, narodu koji je sa sobom gdje god bio, u ratu i miru, uvijek nosio svoje ime, sjetno okretao glavu tamo gdje su njegove male, kraj druma sazidane, niske na četiri vode, kućice okrečene u bijelo - rekao je ministar.

Naglasio je da srpski narod nikada većem od sebe nije dopustio da odlučuje umjesto njega, niti je manjem narodu dopustio da se plaši njegove veličine, te da su Srbi narod koji je mogao da razumije sve, osim da bude neslobodan.

- Nemojte da mislite da je ovo samo priča o Krfu, o jednoj sjajnoj i herojskoj generaciji, jer takvih generacija bilo je uvijek kada god je bilo potrebe za tim - rekao je Vulin i istakao da nije do sada u istoriji srpskog naroda bilo baš nijedne generacije koja se nije odazvala pozivu majke zemlje.

Vulin kaže da tajna srpske vojske nije, niti je bila u oružju, čak ni u "sjajnoj i od drugih priznatoj obuci", već u tome što je srpska vojska bila, jeste i ostala narod, iz naroda je izlazila, narodu se vraćala, zbog koga je postojala.

- Kada se povlačila vojska, sa njom se kao nepregledna rezerva povlačio i čitav jedan narod koji može da prihvati sve, osim da služi tuđu armiju i da bude uz tuđeg gospodara. Tako je srpski narod još jednom porodio srpsku vojsku i svako ko zna Srbe, zna da oni iznad svega cijene slobodu, od koje neće nikada odustati ni po koju cijenu i da se ništa ne stvara brže, nego srpska vojska - rekao je ministar.

Urednik RTS-a Nebojša Bradić rekao je da je RTS u prethodnom periodu uradio veliki broj emisija iz oblasti Prvog svjetskog rata i naglasio da su se tom temom bavili kreativno, analitički i veoma posvećeno.

- Ovaj film je po nečemu poseban, bavi se tragičnim danima, kada je užas, očaj i vječno herojstvo obilježilo tragičnu epopeju srpskog naroda - rekao je Bradić.