latinica  ћирилица
06/04/2016 |  13:36 | Autor: TANЈUG

Henhefer: Kanada i svijet posmatraju šta se događa u Hrvatskoj

Prvi čovjek Kanadskog udruženja novinara Tom Henhefer izjavio je u Zagrebu da hrvatska vlada ide "opasnim putem" kada je u pitanju sloboda izražavanja i da ako ne može da podnese šale na svoj račun to znači "ili njen pad ili sukobe".
Zagreb - Foto: RTRS
ZagrebFoto: RTRS

Henhefer, koji učestvje na tribini "Kakav javni RTV servis treba Hrvatskoj?", kaže da premijer Tihomir Orešković mora da brine o slobodi medija ili će, kako je rekao, vlada krenuti put toboganom prema dole i teško će se zaustaviti.

Izrazivši zabrinutost zbog događaja u Hrvatskoj, a posebno na medijskoj sceni, Henhefer je kazao da je, kada je čitao o stanju u medijima i postupcima vlade Hrvatske, imao osjećaj da je ovo tužno vrijeme za novinarstvo.

"Nova hrvatska vlade ide jako opasnim putem. Najviše me brine smjena Rakić i ukidanje satirične emisije Montirani proces. Kada novinari čuju da je razlog za takve postupke antinacionalizam i antireligija, to odmah zasmrdi na fašizam i ekstremizam", kazao je Henhefer.

Hrvatska ima strastvene novinare koji traže slobodu izražavanja i njih treba podržavati.

"Oni društvu moraju postavljati teška pitanja", rekao je i još jednom pozvao na slobodu medija, prenio je portal Indeks.

"Kanada i svijet posmatraju šta se događa u Hrvatskoj. Ovo je vrijeme kada demokratija mora poslužiti svojim primerom po pitanju slobode novinarskog izražavanja", naveo je Henhefer.