latinica  ћирилица
08/04/2016 |  14:10 | Autor: SRNA

Obilježen Dan oslobođenja Zvornika

U Zvorniku je obilježen Dan oslobođenja grada - 9. april i tim povodom služen je pomen i položeni su vijenci na centralni spomenik za 1.080 poginulih boraca u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Zvornik: Obilježavanje Dana oslobađanja grada - Foto: SRNA
Zvornik: Obilježavanje Dana oslobađanja gradaFoto: SRNA

Pomen je služio zvornički svešenik Rade Tešić, a vijence su položile porodice poginulih boraca, predstavnici grada, gradske Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila, narodni poslanici, odbornici u Gradskoj skupštini i građani.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Zvornik Lazar Ristić rekao je da su ovo dani koje treba njegovati i slati poruke da se ovako nešto nikada više ne dogodi na ovim prostorima.

Ristić smatra da je neophodno obilježavati 9. april, da se okupe saborci i žitelji Zvornika i sjete onih koji su živote dali za oslobođenje ovog mjesta i za stvaranje Republike Srpske.

On je napomenuo da je Boračka organizacija Zvornika nezadovoljna presudama pravosudnih institucijam BiH, koje imaju selektivan i neuravnotežen pristup raznim zločinima okrivljujući samo srpsku stranu, dok se pripadnicima bošnjačkog naroda, koji su činili ratne zločine, skoro i ne sudi.

"Takav odnos ima i Haški sud, čime se iskrivljuje slika o ratnim dešavanjima u tadašnjoj BiH", rekao je Ristić.

Predsjednik Veterana Republike Srpske Duško Vukotić istakao je da oslobođenje Zvornika 9. aprila 1992. godine ima ogroman značaj za Republiku Srpsku, prvenstveno jer se nalazi na granici sa Srbijom.

"Željeli smo da Drina nikada ne bude granica. Žao nam je što je Drina i formalno granica", rekao je Vukotić.

On je naglasio da ga, koliko god da je tužan zbog pogibije 1.080 srpskih boraca, raduje što je danas sreo sinove saboraca, koji nisu i koji su preživjeli ratne srahote.

Vukotić, koji je bio komandant specijalnog odreda Vojske Republike Srpske "Vukovi sa Drine", pozvao je na jedinstvo predstavnike političkih stranaka koje Srpsku predstavljaju i Banjaluci i u Sarajevu.

"Ako predstavnici političkih partija iz Republike Srpske mogu zajedno da prisustvuju obilježavanju dana sjećanja iz slavne ratne prošlosti, ne vidim razlog zašto ne bi mogli zajedno da rade i pričaju o budućnosti Republike Srpske, svih nas i đece koja ostaju", rekao je Vukotić.

U toku odbrambeno-otadžbinskog rata na području Zvornika poginulo je 566 boraca Vojske Republike Srpske, više od 700 je ranjeno, dok se 32 borca i dalje vode kao nestali i zarobljeni.

U okviru obilježavanja Dana oslobođenja Zvornika bila je i posjeta Spomen-sobi.

Obilježavanje Dana oslobođenja Zvornika završeno je akademijom na kojoj je govorio prvi predsjednik opštine Zvornik iz 1992. godine Brano Grujić i prikazan je filma "Uloga Zvornika u odbrambeno-otadžbinskom ratu i stvaranja Republike Srpske".