latinica  ћирилица
11/04/2016 |  10:30 ⇒ 14:52 | Autor: SRNA

Međunarodni eksperti osporavaju vještaka u "Slučaju Đukić"- Tuzlanska kolona

Istraživački centar za odbranu i bezbjednost iz Beograda pozvao je Tužilaštvo BiH da opet razmotri presudu generalu Vojske Republike Srpske Novaku Đukiću za događaj na Tuzlanskoj kapiji od 25. maja 1995. godine za koji je osuđen na 20 godina zatvora, usljed pojavljivanja novih dokaza koji, kako navode, mogu znatno uticati na samu presudu.
Novak Đukić - Foto: RTRS
Novak ĐukićFoto: RTRS

U saopštenju Centra navedeno je da je simulacija događaja na replici trga Kapija u Tuzli rađena na Tehničkom opitnom Centru u Nikincima u prisustvu domaćih i stranih eksperata iz Izraela, Francuske i Češke, te da dobijeni rezultati osporavaju nalaze vještaka Berka Zečevića i otvaraju nova pitanja.

"Na osnovu mišljenja domaćih, kao i eksperata iz Češke, Izraela, Francuske, te eksperimenata na poligonu Nikinci, Istraživački centar je pokrenuo projekat nazvan `Naukom protiv zločina`, kako bi javnosti pokazao dokazni materijal i time doveo u pitanje vještačenje Berka Zečevića, koji je bio glavni vještak na suđenju generalu", precizirano je iz Centra.

U saopštenju se konstatuje da pravosudni sistem BiH, očigledno, ima nedostataka, naročito u vještačenju Berka Zečevića.

"Stoga, ovim putem apelujemo da se razmotre prave okolnosti do kojih je došlo na Tuzlanskoj kapiji kao i vještačenje dr Zečevića kako bi se utvrdio bolji pravni sistem i pokazala prava istina kako narodu, tako i porodicama stradalih žrtava", nevedeno je u saopštenju.

Ukazano je da je Berko Zečević široj javnosti poznat kao vještak u slučajevima "Markale 1" i "Markale 2".