latinica  ћирилица
11/04/2016 |  12:19 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Beograd: Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvu

U Beogradu je počela Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske. Ciljevi skupa su ohrabrivanje žena da učestvuju u preduzetništvu, promovisanje većeg učešća žena u ekonomskom odlučivanju i umrežavanje preduzetnica iz Srbije, Republike Srpske i regiona.
Beograd: Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvu - Foto: SRNA
Beograd: Regionalna konferencija o ženskom preduzetništvuFoto: SRNA

Žene su veliki privredni potencijal i veoma je važno da se preduzetnice u regionu umreže, rečeno je na Regionalnoj konferenciji o ženskom preduzetništvu Srbije i Republike Srpske, koja se održava u Beogradu.

Među ciljevima skupa je ohrabrivanje žena da se otisnu u preduzetničke vode, podsticanje dijaloga o trenutnom stanju i perspektivama ženskog preduzetništva, uticaj na kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj ženskih preduzeća i promovisanje većeg učešća žena u procesima ekonomskog odlučivanja. U radu skupa učestvuju i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović. 

Oko 30 odsto firmi u Republici Srpskoj su u vlasništvu žena, najveći broj usmjeren je na lokalno tržište, a svega 25 odsto njih je orijentisano na proizvodnju i izvoz. Vlada Srpske smatra da je žensko preduzetništvo važan segment u ukupnom ekonomskom razvoju i nastoji da zakonskom regulativom omogući bolji razvoj ženskog preduzetništva.

"Vlada RS je opredijeljena maksimalno da koristi svoj prirodni resurs. Uz ulaganje stranih i domaćih investicija pokušava da ojača realni sektor. Svi oni koji su zainteresovani, posebno ženska populacija, sigurno će biti stimulisani i favorizovani kroz akcione programe zapošljavanja i samozapošljavanja”, rekao je ministar Savanović.

Ministar Klokić istakao je da je žensko preduzetništvo u Republici Srpskoj shvaćeno kao veoma važno za ukupan ekonomski razvoj.

"Vlada Republike Srpske prepoznala je značaj ženskog preduzetništva i uložila napore da poboljša uslove i stvori bolji ambijent za podsticanje ženskog preduzetništva, pa je stoga u februaru ove godine usvojen Nacrt strategije za razvoj malih i srednjih preduzeća, u kojoj je posebno poglavlje posvećeno razvoju ženskog preduzetništva", rekao je Klokić.

Žene u Srbiji su za više od 20 odsto manje zaposlene i za trećinu su manje plaćene od muškaraca, kaže potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Srbija želi da poveća broj žena sa sadašnjih 30 na barem 40 odsto u ukupnom broju preduzetnika. U preduzetničke vode, kaže, ne bi trebalo da ulaze iz nužde, već zato što imaju ideje, projekte ili su se za to školovale.

"Već dvije godine Vlada Srbije radi na rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena. U Srbiji ima 51,6 odsto žena. Od 16,5 milijardi dinara (130 miliona evra) koje je Vlada Srbije namijenila za preduzetništvo, jedna trećina je predviđena za žensko preduzetništvo", izjavila je Mihajlović.

Vlada Srbije dogovorila je sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj blizu 20 miliona evra isključivo za projekte ženskog preduzetništva. Ukazano je na značaj saradnje Vlade i nevladinog sektora na razvoju zakonodavstva koje bi podržalo žensko preduzetništvo i zaključeno da je budućnost ženskog preduzetništva u umrežavanju poslovnih žena.