latinica  ћирилица
11/04/2016 |  15:34 | Autor: SRNA

Linta: Hrvatska da pokaže jasan odnos prema ustaškom režimu

Vlada Hrvatske treba da pokaže jasan odnos prema ustaškom režimu tako što će hrvatskom parlamentu predložiti usvajanje deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Јevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.
Miodrag Linta (Foto: mc.rs) -
Miodrag Linta (Foto: mc.rs)

Linta u saopštenju navodi da Vlada Hrvatske treba da donese odluku da se obilježe sva mjesta stradanja civilnih žrtava tokom Drugog svjetskog rata prigodnim spomen-obilježjima i obnovi više od tri hiljade srušenih spomenika borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama ustaškog režima.

U saopštenju se ocjenjuje da Vlada Hrvatske nije spremna da jasno kaže da je NDH bila fašistička tvorevina, da su ustaše najveće zlo i sramota u istoriji hrvatskog naroda, kao i da su Јasenovac, Јadovno, Јastrebarsko, Stara Gradiška i mnogi drugi logori bili logori smrti u kojima su masovno ubijani Srbi, Јevreji i Romi.

Linta traži da Vlada Hrvatske najoštrije osudi proustaški govor u Splitu predsjednika Udruženja devete divizije Hrvatskih oružanih snaga Marka Skeja na obilježavanju 25 godina od njenog osnivanja, kao i uzvikivanje ustaškog pozdrava "Za dom spremni" i nošenje odjeće sa tim pozdravom.

Skejo je, podsjeća Linta, jasno rekao da ustaški uzvik "Za dom spremni" mora biti ugrađen u novi zakon o veteranima, kao i da se stogodišnji san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH.

Linta traži od Vlade Hrvatske da odlučno zahtijeva od nadležnih državnih organa da konačno počnu primjenjivati krivični zakon u kome se takvo ponašanje kvalifikuje kao krivično djelo zločin iz mržnje.