latinica  ћирилица
12/04/2016 |  08:31 ⇒ 12:57 | Autor: SRNA

Sjećanje na stradale u proboju Sremskog fronta

Na današnji dan navršava se 71 godina od proboja Sremskog fronta koji je označio okončanje Drugog svjetskog rata na teritoriji Srbije.
Sremski front - arhiva (www.wikipedia.org) -
Sremski front - arhiva (www.wikipedia.org)

Punih 175 dana, od 21. oktobra 1944. do 12. aprila 1945. godine, vođena je rovovska bitka u kojoj je sa obje strane učestvovalo oko 250.000 vojnika.

Uz jedinice Јugoslovenske armije, učestvovale su i trupe Crvene i bugarske Narodne armije, kao i brigada "Italija".

U teškim i krvavim borbama, na snijegu i vjetru, poginulo je oko 13.500 jugoslovenskih vojnika, uglavnom mladića iz Srbije i Crne Gore, 1.100 pripadnika Crvene armije, 630 pripadnika bugarske Narodne armije i 163 Italijana iz sastava jugoslovenskih jedinica.

Na strani neprijatelja, koji su se borili uz nacističku Njemačku, poginulo je oko 30.000 vojnika.

Sremski front jedno je od najtežih i najtragičnijih srpskih, ali i bojišta Drugog svjetskog rata.

Front je uspostavljen pošto su otpočele završne borbe za oslobođenje Beograda i cijele zemlje, kada je formirana borbena linija duž zapadnih granica Srema.

Nijemci su taj front držali zbog izvlačenja dijelova armije "E" iz Grčke, Makedonije i sa Kosova i zato su ga očajnički branili.

Prvi proleterski korpus Narodnooslobodilačke vojske Јugoslavije zaposjeo je taj front poslije oslobođenja Beograda, 21. oktobra 1944, kako bi zaštitio prijestonicu i nastavio potiskivanje neprijatelja na zapad.

Јugoslovenske snage na Sremskom frontu sačinjavalo je 12 divizija koje su se borile u sadejstvu sa snagama sovjetske Crvene armije i bugarske Narodne armije, u nastojanju da probiju petostruku liniju neprijateljskog fronta u nadiranju ka Slavoniji.

Proboj Sremskog fronta počeo je u zoru, 12. aprila, artiljerijskom pripremom od 15 minuta iz 120 oruđa i dejstvima iz 50 aviona u dva naleta, a nedugo zatim krenule su na juriš divizije Prvog ešalona i za kratko vrijeme zauzele glavni odbrambeni pojas neprijatelja.

Poslije proboja Sremskog fronta, u sadejstvu sa savezničkom ofanzivom, jugoslovenske snage su za nepunih mesec dana oslobodile cijelu teritoriju zemlje, Istru i slovenačko primorje, dok je nekoliko jedinica dospjelo do Trsta i Karavanki.

Proboj Sremskog fronta biće obilježen u Spomen-kompleksu Sremski front u Adaševcima kod Šida, a državnu ceremoniju obilježavanja predvodiće ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin - najavljeno je iz Vlade Srbije.

Ceremonija će početi u 11.00 časova polaganjem vijenaca i odavanjem državnih i vojnih počasti, nakon čega se će Vulin obratiti skupu.

Ceremoniji će, osim predstavnika Vlade i Vojske Srbije, prisustvovati učesnici ove velike bitke, diplomatski predstavnici zemalja čije su trupe učestvovale u borbama na Sremskom frontu, predstavnici udruženja za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.