latinica  ћирилица
12/04/2016 |  09:03 ⇒ 09:04 | Autor: SRNA

Memorijalni centar Donja Gradina - kuća istine o stradanju u Јasenovcu

Veoma je važno da budući projekat Memorijalnog centra Donja Gradina očuva spomen na strahote genocida u NDH i preuzme ulogu Memorijalnog centra Јasenovac koji se nalazi na teritoriji Hrvatske, izjavio je autor idejnog rješenja za izgradnju ovog centra arhitekta Slobodan Maldini.
Donja Gradina - spomen obilježje (ilustracija) -
Donja Gradina - spomen obilježje (ilustracija)

Projekat izgradnje ovog centra usvojila je Vlada Republike Srpske, a podržali SPC, Savez jevrejskih opština i Svjetska organizacija Roma.

Maldini je istakao da će Memorijalni centar Donja Gradina biti mjesto koje će otvoriti svoja vrata studentima, istraživačima... i svakome ko želi da se upozna o razmjerama stradanja i biti kuća istine o njima.

Maldini je za "Večernje novosti" rekao da je centralna zgrada Memorijalnog centra inspirisana oblikom pekarske peći, koja istovremeno simbolizuje i matericu kao simbol života, ali i spojenih šaka koje uznose život. "Time se šalje poruka da život pobjeđuje svako zlo i smrt", poručio je Maldini.

On je dodao da su objekti namijenjeni čuvanju sjećanja na stradale logoraše srpskog, jevrejskog i romskog naroda u obliku kupe i cilindra na kružnim osnovama i pojasnio da su kupe preuzete sa oblika kružnih peći - krematorijuma u kojima su spaljivana tijela ubijenih.

Maldini je naveo da će u Memorijalnom centru biti smješten Muzej genocida, a posebnu cjelinu činiće galerije za izložbe u kojoj će se smjenjivati tematski programi.

Konačan izgled svih objekata Memorijalnog centra biće poznat nakon usaglašavanja sa SPC, Savezom jevrejskih opština i Svjetskom organizacijom Roma o etničkim i religioznim obilježjima.

Izgradnja Memorijalnog centra Donja Gradina biće zvanično najavljena u avgustu prilikom obilježavanja 75 godina od osnivanja logora Јasenovac.