latinica  ћирилица
12/04/2016 |  12:54 | Autor: SRNA

Hrvatska predsjednica između dvije vatre

Predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović suočila se sa salvom bijesa hrvatskih desničara nakon osude zločinačkog režima NDH, ali joj i oni koji pozdravljaju njen istup zamjeraju da je i sama doprinijela ustašizaciji društva.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: dnevnik.hr
Kolinda Grabar KitarovićFoto: dnevnik.hr

Nekada poznati hrvatski glumac, a sada jedan od najvećih ekstremista Božidar Alić napao je na svom "Fejsbuku" Kitarovićevu i premijera Tihomira Oreškovića.

"Zaboravite na drugi mandat, gospođo predsjednice, danas ste počinili političko samoubistvo pljunuvši na hrvatske grobove i malobrojne živuće Hrvate svojim ljigavim, slugeranjskim istupom", komentariše Alić i poručuje:

"Niko više ne vjeruje ni vama niti mutavcu od premijera. Oboje ste politički mrtvaci".

Njgova reakcija uslijedila je nakon izjave Kolinde Grabar Kitarović da je ustaška NDH "bila najmanje nezavisna i najmanje štitila interese hrvatskog naroda", a da je "ustaški režim bio zločinački režim".

Alić je inače izazvao aferu nedavno kada je na internetu izašao snimak na kome maloljetnog sina uči da recituje ustaški pozdrav "Za dom spremni!", zbog čega je prijavljen dječijem pravobraniocu.

Zastupnik opozicionog HNS-a Goran Beus Rihemberg kritikuje Kitarovićevu i tvrdi da se ona ponaša "kao da je nakon dvije godine pala s Marsa".

"Predsjednica je danas, kao da je tek sinoć stigla iz dvogodišnje misije na Marsu, oštro progovorila o zločinačkom karakteru takozvane NDH i onima koji ga relativizuju, stvarajući duboke ideološke podjele u hrvatskome društvu", navodi on i pita:

"Nije li upravo ona, teatralno izbacujući Titovu bistu sa Pantovčaka, dala krila onima koji su taj gest iskoristili da svoj šovinistički bijes iskale na hrvatskome antifašizmu?"

Rihemberg podsjeća da upravo Kitarovićeva "nije čula" masovna skandiranja ustaškog pozdrava na fudbalskim utakmicama.

"Nije li ona ta koja je lani bojkotovala državnu komemoraciju u Јasenovcu, samo da se ne nađe u istom društvu sa lijevo-liberalnom vladom, antifašističkim organizacijama i predstavnicima stradalničkih zajednica", pita on.

HNS podsjeća da je Kolinda Grabar Kitarović na pozive da osudi ustaški režim odgovarala da "jednako osuđuje sve totalitarizme".

Istoričar Tvrtko Јakovina smatra da je Kitarovićeva ovakve izjave trebala davati mnogo ranije te da bi, umjesto sa predstavnicima manjinskih grupa, prvo trebala porazgovarati sa ljudima iz vrha hrvatske politike koji rade na relativizaciji ustaštva.

"Bojkot komemoracije je jako loša vijest 2016. godine, ali ne zbog toga što su predstavnici srpske zajednice u Hrvatskoj, jevrejske zajednice ili antifašisti učinili nešto što je nelogično ili nemoralno.

Upravo suprotno, oni su poslali vrlo važnu poruku većinskom narodu čija bi dužnost trebala biti da čuva one koji su malobrojniji i koji su ugroženiji", navodi Јakovina.

I evropski mediji danima pišu o revitalizaciji ustaštva u Hrvatskoj, apostrofirajući činjenicu da je ministar kulture postao Zlatko Hasanbegović koji je sarađivao u listu "NDH" i pisao pohvalne članke o "Handžar diviziji" u kojoj su se mahom muslimani borili na strani Hitlera.