latinica  ћирилица
13/04/2016 |  13:45 ⇒ 14:31 | Autor: SRNA

Vučić: Srbija ne može zaboraviti genocid, ali ne namjerava da povređuje komšije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne može da zaboravi genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu u Hrvatskoj, ali da vodi računa o budućnosti i ne namjerava da bilo čime povrijedi svoje komšije.
Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Nije to lako ni za nas ni za njih, ne možete da zaboravljate tako strašan zločin, zločin genocida počinjen nad jednim narodom i sramota bi bilo da zaboravljamo, ali ćemo istovremeno voditi računa o budućnosti i gledaćemo da nikoga danas ne povrijedimo i uvrijedimo, a pogotovo da to ne činimo za budućnost i zato gledamo kako da to sve napravimo i da nam iz dobre namjere ne proisteknu loše posljedice", rekao je Vučić u Subotici.

On je odgovarajući na pitanje da li će novonastala situacija u vezi sa obilježavanjem stradanja u Јasenovcu biti nova tačka razdora, Vučić je odgovorio kako na srpskoj strani niko ne želi sukob.

"Možda ste i po izboru prostora i drugim stvarima vidjeli da smo već o tome vodili računa, gledamo jer niko od nas, a siguran sam da to ne želi ni /predsjednik Hrvatske/ Kolinda Grabar Kitarović, niti /premijer Tihomir/ Orešković, niti /Tomislav/ Karamarko", rekao je Vučić.

On je ukazao da Vlada Srbije zato gleda kako da uvijek pokaže poštovanje "prema svojim žrtvama, prema desetinama i stotinama hiljada srpskih žrtava, ali da nijednog sekunda ničim ne povrijedi svoje komšije".

Vučić je naveo da je sa predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u Mostaru imao dobar i otvoren razgovor, za koji mu se "čini da je bio iskren sa obe strane".

"Ona je iznosila argumente Hrvatske, a ja Srbije, ali je važno da smo se dobro razumjeli da želimo da sačuvamo stabilnost i mir u regionu i da pokušamo ne da ne zaboravljamo prošlost, nego da se nešto rjeđe i manje osvrćemo na prošlost. Nismo se u svemu saglasili, ali to je i prirodno i logično", zaključio je Vučić.