latinica  ћирилица
13/04/2016 |  15:21 | Autor: SRNA

I. Sarajevo: Borci traže smjenu ministra Savanovića

Predstavnici Udruženja boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije zatražili su smjenu ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenka Savanovića, optuživši ga da se ne zalaže za rješavanje problema boračke populacije.
Istočno Sarajevo - Foto: ilustracija
Istočno SarajevoFoto: ilustracija

Predsjednik Odobra boračkih organizacija Sarajevsko-romanijske regije Željko Lalić rekao je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu da će preduzeti radikalne mjere ukoliko ministar Savanović ne bude smijenjen u roku od 15 dana.

Prema njegovim riječima, te mjere podrazumijevaju "blokadu institucija, javnih preduzeća i svega što se može blokirati".

On je ponovio ranije zahtjeve da se Boračkoj organizaciji Republike Srpske dodijeli status organizacije od posebnog interesa.

Lalić je uputio kritiku na račun Vlade Srpske i zato što kasni isplata boračkog dodatka.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije "Ilidžanski borac" Goran Šehovac smatra da je bezbjednost građana na području Istočnog Sarajeva ugrožena, te da policijsku stanicu na ovom području treba prekategorisati u prvu kategoriju policijske stanice koja bi, prema zakonu, imala 108 policajaca.

"Imamo jednu policijsku stanicu koja broji oko 50 ljudi, od čega je 15 do 20 uniformisanih, a graničimo sa gradom od pola miliona ljudi gdje je bezbjednosna situacija urušena kada je riječ o terorizmu, vehabijskim pokretima, paravojnim formacijama...", rekao je on.

Šehovac smatra da je potrebno organizovati odred specijalne jedinice koja bi kontrolisala istočni dio Republike Srpske, jer je, kako kaže, prema njihovim saznanjima, formirano na desetine specijalnih jedinica u Federaciji BiH i sve posjeduju duge cijevi.

On je uputio kritike na račun vlasti jer Republika Srpska još nema centralno spomen obilježje za sve stradale srpske borce, ni izdvajanja u fondaciju za pomoć osuđenim borcima Republike Srpske.