latinica  ћирилица
14/04/2016 |  19:12 ⇒ 19:12 | Autor: RTS

Hronični umor zahtjeva ozbiljan pristup

Ako se budite umorni, čak i ako legnete rano i ako vam ne pomaže ni popodnevna dremka ili nekoliko dana odmora, onda je vaš umor postao hroničan i morate mu pristupiti ozbiljno. Јer, ako mu se na vrijeme i pravilno ne posvetite, i posljedice mogu da budu ozbiljne.
Ilustracija
(Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Svako jutro se budite iscrpljeni i bezvoljni. Teško se koncentrišete na dnevne obaveze, niste u stanju da uživate u slobodnom vremenu. Sve vas zamara, a ne znate razlog. Ako mislite da su jedini uzrok zgusnuti raspored i obaveze, griješite.

Riječ je o narušenom imunosistemu, tako da ne pomaže ni onaj čuveni lijek – "naspavaću se i sve će biti mnogo bolje".

"Hronični zamor je težak poremećaj zdravlja. Dijagnoza se postavlja tako da taj zamor mora da traje najmanje šest mjeseci, da ne nastaje isprovociran fizičkim ili psihičkim naporom, kao i da se ne smanjuje psihičkim ili fizičkim odmorom", kaže doktor Milan Popović.

Doktorka Ivana Stašević Karličić, psihijatar na Klinici za psihijatrijske bolesti "Doktor Laza Lazarević", kaže da hronični umor može da bude odgovor organizma na kontinuirani stres, pretjerane fizičke i psihičke napore, ali i kao posljedica nekog tjelesnog oboljenja.

Hronični umor ima i svoje vjerne pratioce.

"Uvećane limfne žljezde, temperatura, bol u grlu, bolovi u mišićima i zglobovima", navodi Popović.

Ukoliko ste prepoznali neke od ovih simptoma kod sebe, obratite se ljekaru. On će vas uputiti na pravu adresu.

„Ljekar će sprovesti psihoterapiju, koja podrazumijeva individualni pristup i naučiće vas kako da se izborite sa stresom i kako da promjenite način života", ističe doktor Popović.

Iako često mislimo da je najdjelotvorniji odmor ležanje, gledanje televizije, igranje igrica – on to nije. Probajte sa aktivnijim odmorom, poput šetnje, džoginga, teretane. Promjenite i ishranu.

"Zelena salata i svjež kupus su odlične namirnice u prevenciji umora. Ujutru lagani doručak – musli sa suvim voćem, koji će dati energiju i spriječiti umor, koji nas budi svako jutro", kaže Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi.

Pokušajte da ne nosite posao kući. Onoga trenutka kada odete sa posla – okrenite se porodici, prijateljima, sportu, hobiju. Od svog doma napravite mjesto bez tenzije i stresa. To nije jednostavno, ali ni nagrada nije mala. Budićete se dobro raspoloženi i odmorni.