latinica  ћирилица
15/04/2016 |  11:39 ⇒ 11:43 | Autor: Nezavisne

Oslobodite se stresa jednom zauvijek

Stres je postao naša svakodnevnica.
Ilustracija - Foto: ilustracija
IlustracijaFoto: ilustracija

Nemoguće je izbjeći ga u potpunosti, ali ono što možete da uradite jeste da ga smanjite ili lakše podnesete. Predstavaljamo vam nekoliko najlakših način uz pomoć kojih ćete se osloboditi stresa.

Disanje: Disanje je najlakši i najbrži način oslobadanja od stresa. Neophodno je da naučite pravilno da dišete punim plućima iz stomaka. Samo na ovaj način sve ćelije vašeg tijela će dobiti potrebnu količinu kiseonika i samim tim doprinijeti cjelokupnom zdravlju našeg tijela i duha.

Očistite kuću: “Veliko spremanje“ vašeg doma povoljno će uticati na stres. Utrošićete dosta energije u raspremanje stvari, čišćenje i brisanje, a nakon završetka osjetićete zadovoljstvo.

Јedite voće i povrće: Svježe povrće je izvor zdravlja i pomaže u borbi protiv stresa. U svakodnevnu ishranu ubacite i voće kao i prirodne sokove bez šećera. Povećajte unos zelenog povrća, brokolija, krompira, avokada, badema, pistaća, oraha, narandža, klementina, limuna i druog citrusnog voća.

Šetnja: Lagana šetnja u poslijepodnevnim časovima će povoljno uticati u borbi protiv stresa i omogući će vam lijep san. Dvadesetak minuta šetnje biće dovoljno i doprinijeće vašem zdravlju, vitalnosti i ljepšem raspoloženju.

Čaj: Poznato je već da čajevi imaju blagotvorno dejstvo na organizam. Stručnjaci savjetuju jednu šolju mlakog čaja svakog jutra na prazan želudac. Ritual ispijanja čaja je smirujuć sam po sebi, a mi vam predlažemo čaj od nane, kamilice, valerijane, đumbira i druge.

Јoga: Јoga je jedna od vodećih aktivnosti koje su pokazale pozitivan učinak kada je smanjnje stresa u pitanju. Pored toga što joga održava vašu liniju vitkom i ima pozitivan uticaj na tijelo i duh ima i pozitivan efekat na stres. Pa tako istraživanja pokazuju da osobe koje se aktivno bave jogom su daleko manje pod stresom i lakše ga podnose.