latinica  ћирилица
15/04/2016 |  13:23 | Autor: TANЈUG

Merkelova i Oland: Nova vlada u Kijevu da ubrza reforme

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland pozvali su novu ukrajinsku vladu da "ubrza reforme", posebno o oblasti borbe protiv korupcije, kao i da postigne "brzi napredak" kada je u pitanju mirovni proces na istoku zemlje.
Merkel i Oland (arhiv) - Foto: getty
Merkel i Oland (arhiv)Foto: getty

"Neophodno je da nova dinamika koja se stvorila smjenom vlade da brze i konkretne rezultate", saopšteno je u Parizu poslije telefonskog razgovora Merkelove, Olanda i predsjednika Ukrajine Petra Porošenka.

Merkelova i Oland su "dali podršku ukrajinskim vlastima u bržem sprovođenju unutrašnjih reformi, posebno u oblastima modernizacije zemlje, borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa", navodi se u saopštenju iz Јelisejske palate.

Predsjednik ukrajinskog parlamenta Vladimir Grojsman izabran je za premijera Ukrajine, na prijedlog šefa države Petra Porošenka.

Dosadašnji premijer Arsenij Јacenjuk ponudio je ostavku zbog sporih reformi i korupcionaških afera. Njegova vlada je u februaru preživela glasanje o povjerenju, ali su dvije partije izašle iz vladajuće koalicije.