latinica  ћирилица
15/04/2016 |  19:19 | Autor: BETA

Kijev traži po 15 godina zatvora za dvojicu ruskih obavještajaca

Ukrajinsko tužilaštvo zatražilo je danas da dvojica pripadnika ruske vojne obavještajne službe budu osuđeni na po 15 godina zatvora, prenijela je agencija Frans pres.
Policija ispred Parlamenta u Kijevu - Foto: TANЈUG
Policija ispred Parlamenta u KijevuFoto: TANЈUG

Ukrajinske vlasti optužile su Aleksandra Aleksandrova i Јevgenija Erofejeva, koji su uhapšeni u maju prošle godine u Luganskoj oblasti, da su se borili na strani proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine.

Zvanična Moskva tvrdi da su Aleksanrov i Erofejev napustili obavještajnu službu prije nego što su uhapšeni i da su bili samo aktivni pripadnici ruske vojske.

Optuženi su tokom saslušanja i razgovora sa novinarima priznali da su bili ruski agenti i da su na ukrajinsku teritoriju ušli sa još 200 vojnika kako bi se borili na strani proruskih separatista i obavljali zadatke po nalogu ruske obavještajne službe.

Aleksandrov i Erofejev su kasnije rekli da su prilikom saslušanja bili podvrgnuti mučenju i pod dejstvom medikamenata koji su im dati poslije hirurške intervencije u Kijevu.

Oksana Sokolova, branilac Јevgenija Erofejeva, rekla je medijima da će zahtijevati oslobađajuću presudu za optužene.

Sud u Kijevu trebalo bi da u narednih nekoliko nedjelja izrekne presudu.

Nepoznati napadači zapalili su molotovljevim koktelima kancelarije trojice sudija koji učestvuju u procesu protiv Aleksandrova i Erofejeva.

Ukrajinska policija pronašla je prije dvije nedjelje u napuštenom vrtu u gradiću na jugu Ukrajine beživotno tijelo Јurija Grabova, branioca jednog od optuženih.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko nedavno je predložio Kremlju da Aleksandrov i Erofejev budu razmijenjeni za ukrajinskog vojnog pilota Nađu Savčenko, koju je sud u Moskvi krajem marta osudio na 22 godine zatvora zbog umiješanosti u ubistvo dvojice ruskih novinara.