latinica  ћирилица
17/04/2016 |  20:58 ⇒ 18/04/2016 | 10:08 | Autor: SRNA

Počinje suđenje Ahmetu Sejdiću zbog zločina nad Srbima

Suđenje bivšem komandantu Prve višegradske brigade takozvane Armije BiH Ahmetu Sejdiću zbog zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima na području opština Rudo, Višegrad i Goražde, trebalo bi da počne sutra pred Sudom BiH.
Sud BiH (arhiva) -
Sud BiH (arhiva)

Prema optužnici, Sejdić je naredio i učinio nečovječno postupanje prema srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Vojske Republike Srpske na području ove tri opštine.

Sejdić je, navodi se u optužnici, zločin počinio od jula 1992. do februara 1993. godine. Na teret mu je stavljeno i da nije spriječio ili kaznio podređena lica u nanošenju povreda i drugih patnji civilima i ratnim zarobljenicima, kao i u pljačkanju imovine.

Tužilaštvo BiH je na statusnoj konferenciji, održanoj 28. marta, najavilo da će za dokazivanje krivice Ahmeta Sejdića saslušati 51 svjedoka.

Odbrana optuženog tada je zatražila odgađanje početka suđenja zbog izmjena u timu branilaca, te istakla da je ranije tražila od Tužilaštva svu potrebnu dokumentaciju iz istrage u ovom predmetu, ali da su dobili nepotpunu dokumentaciju i redigovane izjave svjedoka.