latinica  ћирилица
19/04/2016 |  07:55 ⇒ 20/04/2016 | 12:42 | Autor: RTRS

RTRS obilježava 24 godine postojanja (VIDEO)

Televizija Republike Srpske danas obilježava 24 godine postojanja. 19. aprila 1992 godine, u teškim uslovima, tadašnji radnici postavili su temelj sadašnjem RTRS-u.
RTRS - RTV dom - Foto: RTRS
RTRS - RTV domFoto: RTRS

Danas u savremenim uslovima, s modernom opremom, gledaoci mogu očekivati brojne novine, a i u tehnološkom smislu čekaju nas novi izazovi.

Јedan od njih je i digitalizacija. Takođe, naš program RTRS Plus obilježava godišnjicu emitovanja.

Prvi Dnevnik Televizije Banjaluka udahnuo je život današnjem javnom servisu. Prije 24 godine, naoružane entuzijazmom, naše kolege počele su u veoma skromnih uslova. Prelaskom u novu zgradu RTV doma, za 18. rođendan, jača, prije svega, tehnička opremljenost televizije ali i kadrovska struktura koja može da se uhvati u koštac i s mnogo većim izazovima.

Da bismo povjerenje opravdali i za budućnost, već su u toku pripreme za jesenju šemu.

- Prvi program će dobiti drugačiji izgled a informativni program će igrati još veću ulogu u toj priči. Mnoge emisije će dobiti malo drugačiji izgled, malo drugačije termine, pojašnjava Siniša Mihailović, glavni i odgovorni urednik informativnog programa Televizije.

Veliki broj informacija iz života svih opština Srpske i šire uvršten je u sadržaj naših najgledanijih emisija, kako informativnih tako i ostalih. Organizacionu strukturu čini pet informaciono-tehničkih centara: Istočno Sarajevo, Bijeljina, Prijedor, Trebinje i Brčko, te dopisništva Beograd i Doboj.

Svjetlana Pezer Šukalo, urednica Redakcije dopisništva i IT centara, kaže da je u 2015. godini od ukupnog premijernog programa vlastite proizvodnje samo udio pet informativno – tehničkih centara 17,4 odsto što je, kako je navela, pohvalan podatak.

Važan iskorak jeste i emitovanje programa RTRS Plus koji slavi prvu godišnjicu.

- Planovi za RTRS Plus su da i on i dalje ostane u kablu tokom čitave ove godine, a on je, zapravo, bio priprema za drugi zemaljski kanal Radio televizije Republike Srpske, ističe Draško Milinović, generalni direktor Televizije Republike Srpske.

Različiti formati kaseta, kamere, montaže, tehnička oprema, možda najbolje svjedoče- o vremenu iza nas. U tehnološkom smislu čekaju nas novi izazovi. Јedan od njih je digitalizacija.

- Mi smo trenutno u fazi montiranja opreme koja je nabavljena u prvoj fazi digitalizacije a u kontekstu prelaska sa analaognog na zemaljsko digitalno emitovanje. Izvještaji sa terena govore da ćemo u narednih mjesec dana završiti montiranje te opreme i nadamo se da ćemo do kraja maja pustiti testni digitalni signal za regije Banjluka, Sarajevo i Mostar, naglasio je Milinović.

Visok cilj, da i dalje ostanemo najgledaniji u Srpskoj i da zadržimo vaše povjerenje, nastojaćemo da ispunimo novim tehničkim dostignućima i novim sadržajima koje ćemo predstaviti na oba naša programa.

Danas u savremenim uslovima, s modernom opremom, gledaoci mogu očekivati brojne novine, a i u tehnološkom smislu čekaju nas novi izazovi. Јedan od njih je i digitalizacija.

Takođe, naš program RTRS Plus obilježava godišnjicu emitovanja.

Povodom 24 godine rada RTRS su stigle brojne čestitke.