latinica  ћирилица
19/04/2016 |  08:33 | Autor: sputniknews.com

Krimskoj tužiteljki prijete smrću

Na adresu glavne tužiteljke Krima Natalije Poklonske počele su da stižu prijetnje smrću.
Natalija Poklonska (foto: Press-služba glavы Respubliki Krыm) -
Natalija Poklonska (foto: Press-služba glavы Respubliki Krыm)

Јedan od lidera ekstremističke organizacije “Medžlis krimsko-tatarskog naroda“ Lenur Islamov zaprijetio je Poklonskoj da će završiti kao Sadam Husein ili Muamer el Gadafi, nakon što je objelodanjeno da se tužiteljka sprema da pokrene krivični postupak protiv “bataljona samoubica“ “Asker“ i dobrovoljačkog bataljona “Noman Čelebidžihan“.

“Neka ona traži sklonište i razmišlja o tome gde se sakriti kad mi dođemo. Neka svaki dan gleda snimke sa Sadamom Huseinom, i šta je bilo sa Gadafijem. To će se desiti sa diktatorom, njenim šefom, i sa njom lično“, zaprijetio je Islamov, inače jedan od organizatora prehrambene i energetske blokade Krima.

On je dodao da će krimska tužiteljka “prije ili kasnije, morati da odgovara“.

Islamov je takođe rekao da “Ukrajina nije mala država, na koju se mogu vršiti pritisci“.

On je kazao da se na granici Ukrajine sa Krimom sada formira dobrovoljački bataljon, koji će nositi ime Nomana Čelebidžihana, krimsko-tatarskog političara, prvog muftije muslimana Krima, Litvanije, Poljske i Bjelorusije i autora teksta nacionalne himne krimskih Tatara.

“Ova formacija će, ukoliko bude ugnjetavanja krimskih Tatara i ako se prolije krv na poluostrvu, po naredbi lidera krimsko-tatarskog naroda ući na Krim“, dodao je on.

Ranije je saopšteno da će ovaj dobrovoljački bataljon imati 560 ljudi i da će jedan od njegovih osnovnih zadataka biti “oslobođenje Krima“. Bataljon ima podršku Ankare. Islamov je ranije objelodanio da je tursko Ministarstvo odbrane već pružilo pomoć bataljonu u vidu kompleta maskirnih uniformi i čizama.

On je rekao da se finansiranje trenutno odvija preko volontera, iako Ankara snabdeva bataljon odjećom i obućom, ali se kasnije saznalo i za tajne račune na koje su Turci prebacili oko tri miliona dolara Islamovu i njegovim saborcima Mustafi DŽemilevu i Refitu Čubarovu.

Takođe, ranije je objelodanjeno da će na granici sa Krimom u Hersonskoj oblasti biti smješten “Asker“ — “bataljon samoubica“, radi navodnog jačanja odbrane ukrajinske granice. Islamov je rekao da je “Asker“ građanska formacija, koju većinom čine građani Ukrajine koji žive u blizini granice Ukrajine sa ovim poluostrvom.

Sredinom ovog mjeseca Poklonska je donijela odluku i o zabrani djelovanja “Medžlisa krimsko-tatarskog naroda“. U svom rješenju, tužiteljka se poziva na Zakon o borbi protiv ekstremističkih aktivnosti i zabranjuje im svaku vrstu propagande i javnog okupljanja.

U januaru ove godine Poklonska je saopštila da su sva trojica organizatora prehrambene i energetske blokade Krima stavljeni na potjernicu - DŽemilev i Čubarov na međunarodnu, a Islamov na federalnu.

Islamov je kratko radio u krimskoj Vladi posle pripajanja poluostrva Rusiji, od 2. aprila do 28. maja 2014. godine obavljao je dužnost vicepremijera, ali je te dužnosti razriješen.

Referendum na Krimu i u Sevastopolju sproveden je nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. godine. Ujedinjenje sa Rusijom podržalo je 96,77 odsto stanovnika Krima i 95,6 odsto građana Sevastopolja.

Ukrajina Krim smatra svojom “privremeno okupiranom teritorijom“.