latinica  ћирилица
19/04/2016 |  08:49 | Autor: TANЈUG

Putin i Porošenko telefonom o Nađi i dvojici Rusa

Ruski i ukrajinski lideri Vladimir Putin i Petro Porošenko imali su telefonski razgovor o sudbini zatvorenika i njihovoj mogućoj razmjeni, prenosi Bi-Bi-Si.
Nadežda Savčenko (foto: © Sputnik/Sergeй Pivovarov) -
Nadežda Savčenko (foto: © Sputnik/Sergeй Pivovarov)

Kako navode, poziv je uslijedio nakon što je Ukrajina dvojcu pripadnika ruskih specijalnih snaga uhapsila za nekoliko zločina među kojima je i terorizam.

Јevgenij Јerofejev i Aleksander Aleksandrov osuđen na 14 godina zatvora kao pripadnici proruskih snaga učestvovali u sukobu u Ukrajini.

Osuđeni su za pokretanje “agresivnog rata“ na Ukrajinu, počinjen teroristički akt i korišćenje oružja kako bi izazvali oružani sukob.

Osim toga, ukrajinski pilot Nađa Savčenko osuđena je u Rusiji u martu na 22 godine zatvora. Uhapšena je 2015. godine i optužena da je naredbom artiljerijske vatre ubila dvojicu ruskih novinara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, saopštio je Kremlj.

Tokom razgovora Putin i Porošenko su se usaglasili da će Nađi Savčenko biti dozvoljena posjeta “u veoma bliskoj budućnosti“.

Porošenko je ranije predložio razmjenu dvojice ruskih zatvorenika za Nađu Savčenko.

Odnosi Rusije i Ukrajine pogoršani su nakon što je Moskva pripojila Krimsko poluostrvo 2014. godine, nakon čega je izbio sukob prorusih snaga i ukrajinske vojske na istoku zemlje.

Rusija je uvijek negirala da je slala vojsku na istok Ukrajine.