latinica  ћирилица
20/04/2016 |  10:51 ⇒ 11:16 | Autor: TANЈUG

U petak dvije komemoracije u Јasenovcu i Zagrebu

U petak, 22. aprila, na Dan sjećanja na žrtve Јasenovca pored komemoracije u Spomen parku u organizaciji države, biće održan i skup na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u organizaciji Antifašističke lige Hrvatske, što je praktično četvrto odvojeno okupljanje tim povodom, pišu hrvatski mediji.
Јasenovac (foto: RTV, Ladislav Lazić) -
Јasenovac (foto: RTV, Ladislav Lazić)

Kako su poručili organizatori, namjera skupa je da upozori na izjave, činjenja i nečinjenja sadašnjeg političkog vrha čiji postupci imaju za posljedicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao malo radikalnijeg hrvatskog domoljublja.

"Takav razvoj događaja koji Vlada Hrvatske nekim svojim postupcima čak i podstiče predstavlja prijetnju osnovnim vrijednostima demokratskog društva, gura Hrvatsku u opasne ideološke sukobe i otvara vrata politički motivisanom nasilju", stoji u najavi.

Kako je najavljeno na tom skupu će govoriti Zoran Pusić iz Antifašističke lige RH, Daniel Ivin, potomak žrtve Holokausta, predstavnik Romskog nacionalnog vijeća, istoričar Nataša Mataušić i njen kolega Hrvoje Klasić, te glumica Alma Prica.

Predstavnici Antifaštičke lige su učestovali i na komemoraciji koju su 15. aprila u Јasenovcu već održali predstavnici Koordinacije jevrejskih opština i Srpskog narodnog vijeća, a pridružiće se i komemoraciji 24. aprila koju organizuje Savez antifašističkih boraca i Srpskog narodnog veća.

Predstavnici HNS-a neće učestvovati na zvaničnoj komemoraciji žrtvama ustaškog koncentracionog logora u Јasenovcu, saopšteno je iz te stranke, koja kaže da ne može da učestvuje u podjelama. Ta stranka traži da se što prije uspostave uslovi koji će ponovno omogućiti zajedničke komemoracije predstavnika države i stradalničkih zajednica za što, naglašavaju, najveću odgovornost snose državne institucije.

"Rastuća netrpeljivost, govor mržnje, agresivno ponašanje sljedbenika radikalne i proustaške desnice, osporavanje istorijske uloge i važnosti hrvatskoga antifašizma, prijetnje manjinama i nevladinim organizacijama koje promovišu vrijednosti građanskog društva ne smiju imati ni otvorenu, niti prećutnu podršku državnih institucija i rukovodstva. Štaviše, zadatak je najodgovornijih političkih aktera da takve pojave spriječe, bezrezervno osude i da ničim ne učestvuju u relativizaciji njihovih pogubnih učinaka", poručili su iz HNS-a.