latinica  ћирилица
20/04/2016 |  13:56 ⇒ 14:21 | Autor: RTRS

BL- Koncert Gudačkog kvarteta Beogradske filharmonije 22. aprila

Za Dan grada Banjaluke, 22. aprila, Gudački kvartet Beogradske filharmonije održaće koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20.30 časova.
Gudački kvartet Beogradske filharmonije - Foto: RTRS
Gudački kvartet Beogradske filharmonijeFoto: RTRS

Koncert pod nazivom "Banjaluci na dar" je poklon Generalnog konzulata Republike Srbije u Banjaluci.

Muzičari Јelena Dragnić (prva violina), Vladan Lončar (druga violina), Boris Brezovac (viola) i Aleksandar Latković (violončelo) za banjalučku publiku pripremili su Mocartov Gudački kvartet br. 15, Andante kantabile Čajkovskog, kao i Gudački kvartet u F-duru Morisa Ravela.

Generalni konzul Republike Srbije u Banjaluci, Vladimir Nikolić, rekao je da ovim muzičkim događajem žele da pokažu privrženost Srbije Republici Srpskoj.

Muzičari Beogradske filharmonije osnovali su Gudački kvartet u okviru ovog orkestra 2011. godine. U svoje najskorije međunarodne uspjehe ubrajaju koncerte na scenama kao što su Manarat Al Sadijat u okviru festivala Abu Dabi Klasiks, otvaranje koncertne sezone "Kamerna muzika u pustinji" u oazi Liva u UAE, prvo gostovanje u Kini u koncertnoj sali u Tjandžinu, nastup u turskom gradu Izmiru, kao i koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Gudački kvartet je održao i brojne koncerte u Srbiji i regionu, od posljednjeg izdanja SOMUS-a, Klasik Festa u Pančevu, koncerte u Gračanici, Kragujevcu, Inđiji, u Subotici, Vršcu, te Mostaru i Trebinju. U saradnji sa klarinetistom Ognjenom Popovićem, snimili su svoj prvi kompakt-disk sa djelima Betovena i Bramsa, u izdanju Beogradske filharmonije.