latinica  ћирилица
20/04/2016 |  15:20 | Autor: SRNA

Palibrk: Kapetan Dragan je žrtva političkih igara

Beogradski advokat Dragan Palibrk, koji je podnio podnesak da pred Županijskim sudom u Splitu brani Dragana Vasiljkovića - Kapetana Dragana, izjavio je da je njegov klijent apsolutno svjestan da je riječ o političkom procesu koji nema nikakave veze sa pravdom i pravom, a iza koga stoji snažan hrvatski lobi.
Kapetan Dragan Vasiljković - Foto: Beta
Kapetan Dragan VasiljkovićFoto: Beta


Reagujući na navode hrvatskih medija da je vijeće Županijskog suda u Splitu produžilo Vasiljkoviću istražni zatvor, Palibrk je rekao Srni da je to sasvim očekivano, s obzirom na to da hrvatsko pravosuđe ima "tradiciju beskonačnih sudskih istraga protiv Srba".

"U Hrvatskoj se vodi istraga protiv 1.500 lica srpske nacionalnosti. Te istrage traju po 20 i više godina. Njima nije u interesu da istrage okončaju već da ih nikada ne završe i da izdavanjem potjernica i određivanjem pritvora za lica koja im nisu dostupna onemoguće njih i njihove porodice da se ikada vrate u Hrvatsku", smatra Palibrk.

On je ukazao da Hrvati sa duge strane pritiskaju Srbiju da ukine Zakon iz 2003. godine o procesuiranju za ratne zločine, iako je njim, da bi ironija bila veća, procesuiran samo jedan Hrvat - Veljko Marić, koji je na kraju pod velikim pritiscima i vraćen u Hrvatsku.

"Veljko Marić je prekjuče pušten iz zatvora i pola Vlade Hrvatske ga je već obišlo. Oni nama nalažu ukidanje tog zakona i stopiraju ulaz u EU, a tamo paralelno vode istrage protiv 1.500 Srba. Oni ne brane Srbima da dođu, ali prosto drže mač nad njihovom glavom i strah da mogu biti uhapšeni ako pređu granicu, a može biti uhapšen svako ko je u vreme rata bio vojno sposoban", podvukao je Palibrk.

Prema njegovim riječima, to je jako ozbiljan problem. "Hrvati kažu - istrage su tajne. Vidite koliko su perfidni i koliko idu na to da ponize i srpski narod i srpsku državu", rekao je Palibrk.

U osvrtu na slučaj Vasiljković, Palibrk je naglasio da je on po mnogo čemu kuriozitet i presedan.

"Moj klijent je prvi državljanin Australije koji je izručen nekoj stranoj zemlji ikad. Hrvati su svoju `moć` pokazali na jednoj moćnoj Australiji. Siguran sam 100 odsto, 1.000 odsto, da je ustaška emigracija doprinela tome", rekao je Palibrk.

Analizirajući samo optužnicu koja je podignuta protiv Kapetana Dragana, Palibrk je konstatovao da bi "ona da nije tužna bila smiješna".

"To stvarno što je Tužilaštvo podnelo kao dokaz protiv njega to su konstruisane, neutemeljene i providne izjave koje nisu pokrivene nijednim papirološkim dokazom i toliko neprirodni da nemam reči. On /Vasiljković/ je svestan da je to jedan politički proces i da to sa pravnim dokumentom nema veze", rekao je Palibrk.