latinica  ћирилица
21/04/2016 |  16:13 ⇒ 18:01 | Autor: Agencije

Meron vodi žalbeno vijeće u procesu Karadžiću

Američki sudija Teodor Meron predsjedavaće žalbenim vijećem koje će odlučivati u procesu koji se u Haškom tribunalu vodi protiv nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića.

Vijećem koje će voditi postupak po žalbi bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića pred međunarodnim sudskim Mehanizmom u Hagu predsjedavaće američki sudija Teodor Meron, koji je i predsjednik tog tijela koji je pravni nasljednik Haškog tribunala.

U apelacionom vijeću u procesu Karadžiću biće i sudije Grasijela Santana iz Urugvaja, Hose Solasa iz Španije, Vilijam Sekule iz Tanzanije i Van Јonsen iz Danske.

Sudija Meron sebe je odredio i za sudiju koji će voditi predžalbeni postupak.

Istovremeno, sudija Meron je djelimično usvojio zahtjev Karadžićeve odbrane da joj se odobri duži rok za najavu žalbe na prvostepenu presudu.

Umjesto u roku od 30 dana, tu najavu odbrana će moći da uloži za tri mjeseca, odnosno 90 dana, od dana prijema nepravosnažne presude. Karadžić će žalbu morati da najavi do 22. juna.

Karadžića je Haški tribunal 24. marta nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Sud je Karadžića oslobodio po tački optužnice za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština.

Na statusnoj konferenciji 6. aprila Karadžić je presudu nazvao "monstruoznom", tvrdeći da je tokom suđenja dokazao da nije kriv, i zatražio je da bude pušten na privremenu slobodu.