latinica  ћирилица
22/04/2016 |  12:45 ⇒ 13:14 | Autor: Agencije

U Јasenovcu mnogo manje prisutnih nego ranije

Komemoracija koju organizuje državni vrh Hrvatske povodom 71. godišnjice proboja logoraša iz koncentracionog logora Јasenovac počela je polaganjem vijenaca na spomenik u Јasenovcu.
Komemoracija u Јasenovcu - Državni vrh Hrvatske - Foto: RTRS
Komemoracija u Јasenovcu - Državni vrh HrvatskeFoto: RTRS

Kako prenose mediji, komemoraciju prisustvuje nekoliko stotina ljudi, što je mnogo manje u odnosu na ranije godine. Ovakav odziv, kako komentarišu mediji, posljedica je bojkota koordinacije jevrejskih opština i Srpskog nacionalnog vijeća, koje je organizovalo posebnu komemoraciju.

Na komemoraciji su predstavnici romske zajednice, premijer Hrvatske Tihomir Orešković, potpredsjednici Vlade Božo Petrov i Tomislav Karamarko, koji u posljednje četiri godine otkad je na čelu HDZ-a nije bio u Јasenovcu.

Od državne komemoracije odustala je jedina preživjela logorašica, 95-godišnja Pava Molnar, koja kaže da je svoj govor povukla jer ne želi da bude pročitan tamo gdje nisu prisutni svi koji bi trebalo.

Ona je za zagrebačku štampu objasnila da je svoje učešće u ovogodišnjoj komemoraciji sa direktoricom Spomen područja Natašom Јovičić, te da su povodom toga razgovarale i sa predsjednikom Sabora Željkom Reinerom.

"Predložili su da se komemoracija žrtvama Јasenovca ove godine održi u HNK, što sam odlučno odbila. Rekla sam da se komemoracija mora održati tamo gdje su se zločini i dogodili. Pod tim uslovom sam pristala da im dam svoj govor. Kako se otežano krećem, tražila sam da ga neko u Јasenovcu pročita", izjavila je Molnar.

Molnarova je po nacionalnosti Hrvatica, ustaše su u februaru 1942. kao devetnaestogodišnju studentkinju medicine uhapsile i transportovale u logor Gradiška koji je bio sastavni dio jasenovačkog logora. U logoru je ostala do januara 1944. kad je razmijenjena, a po izlasku iz logora otišla je u partizane.

Sjećanju ne prisustvuje ni šef opozicije Zoran Milanović, kao ni predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je na službenom putu u SAD-u. U Јasenovac danas nisu doputovali ni predstavnici jevrejskih zajednica u Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća (SNV), koji su komemoraciju već održali, a nedjelju će posebnu komemoraciju održati i predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Istovremeno se održava, odvojena komemoracija u seli Mlaka, u organizaciji Srpskog nacionalnog vijeća.

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je uoči državne komoracije da ne osjeća nikakvu odgovornost zbog toga što se ove godine održavaju tri komemoracije u Јasenovcu, a odgovornost prebacuje na one koji bojkotuju službenu komemoraciju. Prije dolaska u Јasenovac, Hasanbegović je bio na liturgiji za žrtve koja je održana u pravoslavnoj crkvi u selu Mlaka kod Јasenovca.