latinica  ћирилица
22/04/2016 |  15:45 | Autor: RTS

Kako se za jelo priprema najotrovnija riba na svijetu (VIDEO)

Serviranje i konzumiranje fugua u Јapanu oduvijek je bilo obavijeno velom misterije i opasnosti zbog izuzetno jakog otrova koji je najčešće fatalan.
Šef Sasaki priprema fugu - Foto: Screenshot/YouTube
Šef Sasaki priprema fuguFoto: Screenshot/YouTube

Zašto je onda jesti? Zato što je, ukoliko spremljena kako treba, bezbijedna za jelo, a njeno meso se smatra delikatesom.

Dobro je poznato da je za njeno pripremanje potreban iskusan kuvar, koji prolazi desetogodišnju obuku.

Šef Sasaki, koji je specijalista za fugu već 45 godina i jedan od malobrojnih kuvara koji imaju dozvolu za njeno spremanje, pokazuje kako se jedna od najotrovnijih životinja u prirodi servira.

Karijeru je započeo sa 18 godina, a ističe da je morao da prođe desetogodišnji period učenja o čišćenju fugua.

„I ženke i mužjaci su otrovni. Njihova krv sadrži bezbojni otrov tetrodotoksin“, navodi Sasaki.

Prema njegovim riječima, meso fugua se podrazumijeva kao luksuz i ima mnogo ljudi koji je nikada nisu probali, ali to žele da urade jednom u životu.

„Njen ukus se ne može opisati. Misteriozan je. Pravi delikates. Kada je stavite u usta osjećate koliko je meso delikatno. Pravo posluženje može da pojača ugođaj“, ističe japanski kuvar.

Njeno serviranje nije jednostavan proces i, kako kaže, morate biti predani poslu.

"Јa je poslužujem znajući da je vaš život u mojim rukama i moram da budem ekstremno pažljiv. Fugu je potpuno bezbijedan za jelo i ukoliko me gledate dok ga spremam i vi ćete se osjećati bezbijedno", dodaje Sasaki.