latinica  ћирилица
22/04/2016 |  15:48 ⇒ 16:06 | Autor: SRNA

Dušan Krčum, član glavnog odbora SDS-a prelazi u SNSD

Član Glavnog odbora Srpske demokratske stranke i potpredsjednik Gradskog odbora Banjaluka Dušan Krčum izjavio je Srni da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u ovoj stranci i da će politički angažman nastaviti u Savezu nezavisnih socijaldemokrata.
Dušan Krčum - Foto: nezavisne novine
Dušan KrčumFoto: nezavisne novine

Krčum je najavio da će njegovim putem krenuti i drugi ugledni članovi SDS-a.

"Poslije višemjesečnih neslaganja sa aktuelnim pristupom i djelovanjem SDS-a na političkoj sceni i permanentnog odstupanja od ideje nacionalnog afirmisanja koju sam od samog njenog osnivanja podržavao, njegovao i širio, danas sam odlučio da podnesem neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, člana Glavnog odbora i istupim iz članstva ove partije, koja je sve manje i srpska i demokratska", istakao je Krčum.

On je naglasio da ova odluka nije bila jednostavna, ali da bezidejnost i podanička politika koju rukovodstvo SDS-a sprovodi zarad uhljebljenja malog broja kadrova u takozvanim zajedničkim institucijama BiH lojalnih isključivo predsjedniku SDS-a Mladenu Bosiću, nisu okvir u kojem može afirmisati svoje političke stavove.

"Svjesno urušavanje stranačke organizacije u Banjaluci i konstantno popuštanje pred interesima daleko slabijih i manjih koalicionih partnera, kao i krajnje ignorisanje stavova članstva u najvećoj izbornoj jedinici, umnogome su doprinijeli da donesem ovu odluku. Kap koja je prelila čašu i učvrstila moju odluku je najava protesta protiv aktuelne vlasti. Kao jedan od osnivača SDS-a u Mostaru, dugogodišnji funkcioner stranke, a prije svega kao čovjek i privrednik, ne mogu više da stojim u istoj koloni sa ljudima koji ruše legitimno izabranu vlast, rizikujući nerede, ali i urušavanje Republike Srpske", naglasio je Krčum.

Ti isti ljudi, kaže on, koji se sada, navodno, stavljaju na čelo protesta, sve ovo vrijeme nisu htjeli izaći direktno na izborni duel ni za jednu pojedinačnu funkciju.

Umjesto kreativnih rješenja za prevazilaženje ekonomskih poteškoća, ističe Krčum, nudili su nekreativni kriticizam i lične uvrede, a aktivnu političku borbu sveli na dodvoravanje bošnjačkom političkom vrhu, čiji interes, sasvim sigurno nije jačanje nego urušavanje Republike Srpske.

"Moja odluka nije ni ishitrena ni nepromišljena i nije rezultat nekog ličnog nezadovoljstva svojom pozicijom u SDS-u. Kao magistar elektrotehničkih nauka, sa jasno profilisanom nacionalnom i političkom sviješću, nastaviću svoj politički angažman u SNSD-u, jer sam uvjeren da u tom političkom okviru mogu u punom kapacitetu zastupati ideje zbog kojih sam, u najtežim trenucima, ušao u politiku i na kojima je, u krajnjoj mjeri, i osnovana Republika Srpska", poručio je Krčum.

Između nedifinisane probošnjačke politike aktuelnog rukovodstva SDS-a i otvorene i jasne politike zastupanja nacionalnih interesa srpskog naroda koju, uprkos svim pritiscima sprovodi Milorad Dodik i SNSD, Krčum je naglasio da je izabrao politiku očuvanja i jačanja Republike Srpske.

"Nisam ni prvi ni jedini koji se odlučio na ovaj korak, moj put će uskoro slijediti i drugi ugledni članovi SDS-a", najavio je Krčum.