latinica  ћирилица
22/04/2016 |  16:00 | Autor: Agencije

Evo šta stres može da uradi vašem tijelu

Stres se može manifestovati i na tijelu, a da toga nismo ni svjesni.
Ilustracija
(Foto: Thinkstock) -
Ilustracija (Foto: Thinkstock)

Ovih 8 stvari koje stres može da učini ljudskom tijelu.

Znakovi na tijelu

Ako ste primjetili crvenilo na koži, realna je opcija da je stres krivac za to. Imunološki sistem tijela opada kad se suočava s jakim stresom, pa ono počinje da koristi histamin kako bi se borio protiv stresa. Međutim, ukoliko se ne rješite stresa, crvenilo se može proširiti, pa koža postaje osjetljivija na stvari na koje do tada nije bila, poput gela za tuširanje, omekšivača ili razlike u temperaturi.

Promjene u tjelesnoj težini

Stručnjaci upozoravaju da stres izaziva otpuštanje hormona kortizola, koji narušava sposobnost tijela da obradi šećer u krvi i mijenja način na koji metabolizira masnoće, proteine i ugljiene hidrate, što može dovesti kako do gojenja, tako i do gubitka kilograma. Osim toga, ljudi se zbog stresa mogu i prejedati ili u potpunosti izgubiti apetit.

Česte glavobolje

Ukoliko nikad niste imali problema s glavoboljama, a iznenada su vam se pojavile, uzrok je najvjerovatnije stres. Naime, stres oslobađa hemikalije u mozgu koje uzrokuju promjene u nervnom sistemu, ali i u krvi koja dolazi u mozak i stvara alergije. Osim toga, stres pogoršava migrene i uzrokuje napetost u mišićima.

Crevne tegobe

Probavni trakt se usljed stresa može poremetiti na više načina. Neki od njih su gorušica i sporije pražnjenje hrane iz želuca, što može uzrokovati gasove i nadutost, ali čak i povećati probleme debeloga crijeva, što dovodi do grčeva i dijareje.

Česte prehlade

Već smo spomenuli kako stres slabi imunološki sistem. To omogućava lakši pristup bakterijama, pa je, ukoliko ste pod stresom, veća vjerovatnoća da ćete se prehladiti, piše Rider Didžest.

Ponovno pojavljivanje akni

Stres uzrokuje akne i bubuljice, bez obzira na godine. Naime, stres uzrokuje povećanje nivoa hormona, posebno kortizola, koji za posljedicu ima masniju kožu, a takva je koža sklonija bubuljicama.

Imate problema s razmišljanjem

Zbog stresa možete i psihički oboljeti. Naime, visok nivo hormona kortizola otežava koncentraciju i pamćenje, ali uzrokuje i anksioznost i depresiju.

Primjetili ste da vam kosa opada

Kosa se svakodnevno regeneriše, pa je u redu izgubiti malo kose, ali stres može ozbiljno da naruši regeneraciju vlasišta i podstakne gubitak kose, a u isto vrijeme spriječi njenu obnovu.