latinica  ћирилица
23/04/2016 |  20:48 | Autor: SRNA

Rajko Petrov Nogo dobitnik nagrade "Marko Miljanov"

Pjesnička knjiga Rajka Petrova Noga pod naslovom "Preko pepela" dobitnik je književne nagrade "Marko Miljanov" Udruženja književnika Crne Gore za 2015. godinu.
Pjesnik Rajko Petrov Nogo - Foto: SRNA
Pjesnik Rajko Petrov NogoFoto: SRNA

"Žiri u sastavu predsjednik Dragan Lakićević, Budimir Dubak i Vladimir Popović danas je jednoglasno odlučio da se međunarodna nagrada Udruženja književnika Crne Gore `Marko Miljanov` za 2015. godinu dodijeli autoru knjige `Preko pepela`, piscu Rajku Petrovu Nogu iz Beograda", saopštilo je Udruženje, navodeći da je žiri razmatrao oko 30 djela prispjelih na konkurs.

Pravoslavna riječ iz Novog Sada objavila je prošle godine pjesničku knjigu Rajka Petrova Noga pod naslovom "Preko pepela".

"U knjizi su većinom nove pjesme, kojima je pridodato nekoliko starijih, poznatih, koje u ovom izdanju imaju i dokumentarni i tematsko-poetički karakter", naveo je žiri.

U obrazloženju se navodi da i u grafičkom i u sadržinskom smislu, knjiga "Preko pepela" ima formu albuma, kao i da je izdijeljena na tri ciklusa "Ikonostas", "Ukućani", "Preci".

Žiri, između ostalog, ističe da Rajko Petrov Nogo ispisuje lirsku "autobiografiju o drugima" – označava znamenja svog života – pjesničkog, nacionalnog, hrišćanskog.

"Gotovo pola vijeka na pjesničkoj sceni naše književnosti, Rajko Petrov Nogo, `Rašović od starine`, i ovom poznom knjigom ukazuje na svoje utvrđeno i izuzetno mjesto i nije bilo teško opredijeliti se za nagradu koju mu dodjeljujemo. Uzgred, ovo je do sada verovatno bila jedina književna nagrada koju Rajko Petrov Nogo još nije dobio", navodi se u zaključku žirija.

Nagrada "Marko Miljanov" Rajku Petrovu Nogu biće uručena u petak, 8. maja, u 11.00 časova ispred Muzeja Marka Miljanova, na Medunu.