latinica  ћирилица
26/04/2016 |  13:19 | Autor: SRNA

"Povećati svijest stanovništva o značaju vakcinacije"

Pomoćnik ministra zdravlja Republike Srpske Amela Lolić izjavila je da je cilj obilježavanja Evropske neđelje imunizacije povećanje svijesti stanovništva o značaju imunizacije, što bi dovelo do većeg broja vakcinisanih lica.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

Lolićeva je rekla da se ove godine Evropska neđelja imunizacije obilježava pod geslom "Spriječiti - zaštititi - vakcinisati" i da se poklapa sa Svjetskom nedjeljom imunizacije, dodajući da je u Srpskoj obilježavanje počelo ranije zbog vaskršnjih praznika.

Ona je podsjetila da se imunizacija i vakcinacija u jugoistočnoj Evropi provodi više od 130 godina i da spada u najuspješnije javno-zdravstvene programe koji su do sada spriječili obolijevanja, invalidnosti i smrti.

Lolićeva ističe da su problemi koji prati imunizaciju dezinformacije koje šire razne interesne grupe, rastući troškovi imunizacije, prekidi u snabdijevanju i novi zahtjevi koje postavlja tržište vakcina u EU.

Navodeći da svaka migracija povlači određenu opasnost za epidemiološku situaciju, Lolićeva je rekla da je Ministarstvo zdravlja Srpske u saradnji sa drugim ministarstvima pripremilo plan u slučaju da migrantska ruta bude prolazila kroz Republiku Srpsku.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravstvo Srpske Јela Aćimović rekla je da vakcincija može ispuniti svoj potencijal samo ako je sveobuhvatna, barem 95 odsto, te ako se ne koristi sporadično.

"Kada prestanemo da se vakcinišemo, onda će se opet pojaviti epidemije, kao što se to desilo u Srpskoj tokom rata kada nije bilo vakcina protiv rubeole, morbila i zaušnjaka, pa su se kasnije pojavile epidemije", navela je Aćimovićeva.

Viktor Olšavski iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ u BiH rekao je da uočen trend da se u svijetu smanjuje stopa vakcinacije, pa čak i u Francuskoj, koja ima jedan od najboljih zdravstvenih sistema.

On kaže da je potrebno učiniti dodatne napore da bi stopa vakcinacije bila 95 odsto, što je prema standardu SZO.