latinica  ћирилица
26/04/2016 |  13:31 | Autor: SRNA

Svjedočenja o ubistvima Srba u Trnovu

U nastavku suđenja za zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u Trnovu, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su saznali za ubistva roditelja i rođaka počinjena u ljeto 1992. godine, te kako su tragali za njihovim ostacima.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Za ove zločine optuženi su Edhem Godinjak, Medaris Šarić i Mirko Bunoza kojima se na teret stavlja učešće u zločinačkom poduhvatu s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih odbrambenih snaga.

Svjedok Manojlo Ivanović je u trnovskom selu Lisovići izgubio oca Simu i majku Cviju. Nakon napada snaga takozvane Armije BiH na selo, brat Slavko mu je javio da su poginuli.

"Ne znam kako su stradali. Otac je nađen nekih 500 metara od kuće, a majka 100 metara od štale. Očeve posmrtne ostatke prepoznao sam po odjeći", rekao je Ivanović.

Svjedok je ispričao da je još nekoliko muškaraca iz sela stradalo, ali da ne zna na koji način jer nije živio u selu, prenosi Birn.

Svjedok Đorđo Kravljača je u selu Presjenica izgubio strica Mirka i strinu Kosu Kravljaču. On je ispričao da je stric bio lošeg zdravlja, teško se kretao, i sa suprugom je odlučio ostati kući nakon napada na selo 7. jula 1992. godine.

"Mi smo se povukli sa civilima. Tek nekad 1997. ili 1998. godine uspjeli smo otići do njihove kuće. Tamo gdje se nalazio krevet našli smo vilicu i nekoliko zuba. Vidjelo se da je tu čovjek izgorio. Strinine kosti našli smo kasnije u kući", rekao je Kravljača.

Svjedok je naveo da nema nikakvih saznanja o tome kako su stradali njegovi rođaci.

Zora Cvijanović svjedočila je o smrti svoje sestre Kose Kravljače. Ona je rekla da je čula da je komšija Vlado Kovačević, koji je preživio napad snaga takozvane Armije BiH na selo, pričao kako su njena sestra Kosa i zet Mirko Kravljača stradali.

"Vlado je rekao da je zet izgorio u kući, a da je sestra ubijena kod groblja. Kasnije su Mirkovi bratići našli kosti i sahranili ih, ali ja nisam sigurna da je riječ o ostacima moje sestre", navela je ona.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. maj.