latinica  ћирилица
26/04/2016 |  18:14 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Predsjednik Dodik obišao banjalučku Ferhat-pašinu džamiju (VIDEO)

Sve je spremno za svečano otvaranje obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci, zakazano za 7. maj. Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, danas je posjetio Ferhadiju i poručio da je ovaj objekat značajan i da je Republika Srpska veoma zainteresovana da otvaranje protekne u najboljem redu.
Milorad Dodik u posjeti obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamiji - Foto: RTRS
Milorad Dodik u posjeti obnovljenoj Ferhat-pašinoj džamijiFoto: RTRS

Glavni radovi na obnovi su završeni, Ferhat-pašina džamija spremna je da 7. maja dočeka sve zvanice i strane delegacije koje će prisustvovati svečanom otvaranju. Predsjednik Srpske, Milorad Dodik, u posjetu je došao s poklonima, ukazavši na vrijednost ovog vjerskog objekta. Zato, kaže, MUP Srpske preduzima sve bezbjednosne mjere da svečanost prođe u miru.

- Zato sam ovdje, da pošaljem poruku svima da se tog dana okupe u miru, kako ovaj objekat i zaslužuje. Vlada Republike Srpske je pomagala i ranije u rekonstrukciji, finansijskim sredstvima, i pokazala privrženost objektima koji imaju versku i kulturnu vrijednost, istakao je predsjednik Srpske.

Sve pripreme za otvaranje obnovljene džamije teku dobro, preostali su samo radovi na uljepšavanju objekta, potvrdio je muftija banjalučki Osman Kozlić. Predsjedniku je zahvalio na posjeti i poklonu, ali i na njegovoj opredijeljenosti da predstojeći događaj, značajan za Banjaluku i Republiku Srpsku, protekne mirno.

- MUP Republike Srpske kao nosilac sigurnosnog segmenta radi dobro svoj posao i nadamo se da će ovo proteći kako smo i najavljivali, u najboljem redu, rekao je Osman Kozlić, muftija banjalučki.

Na otvaranju se očekuje dolazak mnogo zvanica, političkih ličnosti iz BiH i regiona, ali i stranih delegacija, među kojima je i turski premijer, Ahmet Davutoglu. Svi su, poručuje Dodik, dobrodošli.

- On ima svoje, a ja svoje stavove. Verujem da ćemo se vidjeti na zvaničnom sastanaku. U jučerašnjem razgovoru sa ambasadorom Turske u BiH, Erginajem, precizirao sam tu mogućnost. Turska je važna i moćna zemlja i to treba poštovati, biće to prilika da sa turskim premijerom razgovaram o nekim stvarima koje smo ranije dogovorili, istakao je predsjednik Dodik.

Ferhat-pašna džamija srušena je u noći 7. maja 1993. godine. Obnova je počela 22 godine poslije.

Svečano otvaranje simbolično je zakazano za 7. maj - datum kada se u Islamskoj zajednici, obilježava Dan džamija.